Atıklar mantar oldu
Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün, 'Türkiye'de Mantar Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Mantar Türlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi' için hazırlanan projede endüstriyel ve tarımsal atıklar üzerinde bazı mantar türlerinin üretimi başarıyla gerçekleştirildi. Mantar üretiminde alışılmış üretim tekniklerinin dışına çıkan istasyonda görevli mühendisler, toprak yerine endüstriyel ve tarımsal atıklar kullanarak mantar üretmeyi başardı. Bu teknikle üretim maliyetlerinin de yüzde 50 oranında aşağı çekilmesi hedefleniyor.
Çin bu sektörde de liderliğe oynuyor
Enstitünün biyoteknoloji laboratuvarında bu güne kadar pamuk telefi, zeytin çekirdeği ve mısır koçanı gibi 20 farklı atık üzerinde mantar üretimini başarıyla uygulayan Doğu Akdeniz Kalkınma Kuşağı Tarımsal Araştırmalar Yüksek Mühendisi Ayhan Zülkadir, özellikle Japon mantarı ve meşe mantarı diye bilinen 2 türün üretimini gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye'nin mantar üretimi yönünden büyü bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Zülkadir, "Biz burada endüstriyel ve tarımsal atık olarak kullanılan 30'a yakın materyallerden yani, talaş, telef mısır sapı gibi çok sayıda maddeden mantar üretimi yaptık ve şuana kadar başarılı olduk. Toz telefler çevreyi kirleten ve bir yerde kullanılmayan maddeler olarak biliniyor. Fabrikadan alınıp dökülüyor. Bu atık telefler kilorotus ve şitaki türü mantar üretiminde değerlendirerek yüksek kalitede ürünlere dönüştürülmesi için de proje hazırladık. Bu kapsamda çevre kirliğini de önleyeceğiz. Ülkemizde yaklaşık 15 farklı mantar türünün ithalatı yapılıyor. Biz bu projeyle düşük maliyetle tekstil endüstrisinin olduğu yerlerde aynı işlemi çok ucuza üretebileceğiz" diye konuştu. Çin'in mantar üretiminde dünyada 3. sırada olduğunu belirten Zülkadir, Türkiye'de bu alandaki çalışmaların 2000'li yılların başından itibaren başladığını sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.