Dolar (USD)
34.50
Euro (EUR)
36.55
Gram Altın
2918.88
BIST 100
9232.9
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Atamalar ve asalet konusu

Millu00ee Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamaları, eş durumu, asalaten atanmayla ilgili çok önemli bilgiler verdi. Değişen yönetmelikleri açıkladı.
Atamalar ve asalet konusu
12 May 2015 11:22:00
Millu00ee Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamaları, eş durumu, asalaten atanmayla ilgili çok önemli bilgiler verdi. Değişen yönetmelikleri açıkladı.

Millu00ee Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, bir televizyon kanalında katıldığı programda öğretmen adayları, öğretmenlerin rotasyonu ve performans değerlendirme gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Diyelim bir öğretmenimiz herhangi bir ile tayin oldu. Ama eşi de başka bird ilde çalışıyor. Eskiden eş durumundan tayin yapılıyordu. Ama, eşin o yerde en az bir yıl sigortalı veya devlet memuru olarak çalışma şartı vardı. Daha sonra Başbakanlık yönetmeliğiyle bu genel kural üç yıla çıkartıldı. Çünkü küçümsenmeyecek sayıda suiistimaller olduğu da görüldü.

MEB ESNEK TUTTU

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz bu sene biraz da zorlamayla bu uyarlama sürecini geciktirerek, geçen yıl müracaat etmiş olanları mağdur etmemek için bu şartı, geç uyarladık. Bu arada da 1 yıllık sigortalı çalışanların bile atamalarını yaptık, eş durumundan tayinleri yaptık. Hiç olmazsa 1 sene onları o genel kuralın dışında tutmuş olduk öğretmenlerimizi. Ama artık onu yapacak durumda değiliz, çünkü yasal olarak o üst yönetmeliğe uymak zorundayız." Dedi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER

Bakan Avcı, öğretmen atamalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Öğretmen atamalarıyla ilgili ben müteaddit defalar açıkladım. Bir kere daha üzülerek açıklayayım, çünkü bu konuda çok beklenti içinde olan gençler olduğunu biliyorum. Ama aynı zamanda Temmuz ayında yapılacak olan KPSS sınavını bekleyen, belki onlardan çok daha fazla sayıda ilk defa bu sınava girecek gençlerin de olduğunu biliyorum. Yasa gereği Temmuz ayında yapılacak olan KPSS Sınavlarıyla öğretmen adaylarını alıyoruz. Şimdi 2015 sınavını bekleyen yeni mezun olacak veya geçen sınavda başarılı olamadığı için tekrar sınava girecek binlerce öğrenci var, binlerce aday var. Onlara şunu söyleyemeyiz: Biz önümüzdeki Temmuz'daki sınavla değil yine 2014 sınavıyla alacağız dediğimiz zaman bunlar ayaklanırlar haklı olarak. Haziran'da zaten okullar tatile giriyor, yani yıl sonunda okullar kapanırken öğretmen alın demiş oluyorlar. Tamam bizi şimdi alın da, Eylül'e kadar maaş vermeyin, Eylül'de biz göreve başlayalım; bu olmaz. Şimdi 2015 sınavı Temmuz ayında yapılacaku2026 Bir de seçim geliyor. Böyle popülist şeyler olmaz seçim ataması falan. Sınavın sonuçlarına göre Ağustos ayında aday öğretmenlerimiz atanacaklar."

ADAY ÖĞRETMENLER

Bir öğretmen adayı ilk atandığı zaman 1 yıl stajyer statüsündedir, bütün devlet memurlarında da böyledir. 1 yıl çalışır, ondan sonra 1 yılın sonunda sicil amiri tarafından uygun görülürse asaleti tasdik edilir; eski uygulama bu.

Bu durum MEB'de değişti. Bakan da bunu şöyle açıkladı: "Şimdi biz bunu öğretmenler için değiştirdik: 1 öğretmende aranması gereken 50'ye yakın kriter belirledik. Bunun içinde mesai saatlerine riayet ediyor mu, meslektaşlarıyla iyi geçiniyor mu, velilerle diyalogu nasıl gibi, branşı ne olursa olsun. Bu kriterlerle öğretmenlerin performansını değerlendirelim dedik yönetmeliğimizde. Peki, kim değerlendirecek, sicil amiri mi? Hayır. Bir tane kurum yöneticisi, okul müdürü, bir de kıdemli öğretmen. Onu ustası gibi takip edecek. Maarif müfettişi, yani üç ayrı makamdan veya muhataptan bu kriterlere ilişkin değerlendirmeler alalım dedik ve şu şartı da getirdik: Eğer siz müfettiş olarak bir öğretmeni değerlendirirken şu konuda bu öğretmen adayımız çok zayıf diye olumsuz bir kanaat belirtmişseniz onu kanıtlamak zorundasınız, onun somut şeyini de dosyaya ekleyeceksiniz. Yani kafadan mesaiye riayet etmiyor demeniz yetmez.1 yıllık sürede başarısız olanlar için 2 yıla çıkardık. Yani 1 yılın sonunda bir öğretmen adayı 100 üzerinden, bunların ortalamasıyla 100 üzerinden 50'nin altına düşmüşse, 50'nin altında bir puan almışsa, o zaman ola ki bu öğretmen o sosyal çevrede, o arkadaş grubuyla o okulda imtizaç edemediği için başarısız olmuş olabilir, onu alalım, başka bir okulda bir kere daha deneyelim, 1 yıl da o okulda deneyelim."

14 Mart 2014- 5 Şubat 2015 tarihleri arasında ilk ataması yapılan aday öğretmenlerin 1.Performans Değerlendirmelerinin 15 Mayıs 2015 tarihine, 2. Performans Değerlendirmelerinin ise 12 Haziran 2015'e kadar yapılacaktır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin