ASO Başkanı Özdebir: Savunmada yerlilik oranını yüzde 80'e çıkarmalıyız
NEŞAT GÜNDOĞDU /ANKARA
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, KOSGEB Zirvesi "Savunma Sanayi ve İletişim Sektörlerinde Yerlileşme, Millileşme Çerçevesinde Ana Sanayi ve KOBİ Tedarik İlişkisi" panelinde konuşarak savunma sanayisinin son yıllarda önemli gelişme gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin savunma sanayisinde yüzde 20'ler düzeyindeki yerlilik oranının yüzde 60'lara çıktığına işaret eden Özdebir, "Dünya üzerinde bu oranı yüzde 100 yapan bir ülke yoktur. Ancak oranın daha da artırılması mümkündür. Ülkenin bekası için bu oranın yüzde 80'lere çıkması gerekmektedir. Bunun için de sektöre yönelik desteklerin kurgulanmasında, firmaların yetkinliklerinin incelenmesi ve sektörün gelişme kaydedebileceği alanlar dikkate alınarak firmaların desteklenmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Ankara'da yüksek teknoloji üretiliyor
Sektörün, ülkemizin ve özellikle Ankara ilinin göz bebeği olan bir sektör olduğunu belirten Özdebir, savunma sanayinin sistem seviyesinde ulaştığı kabiliyetlerin derinleştirilmesini ve ihtiyaç duyulan teknolojilerin ülkemize kazandırılması gerektiğini vurguladı. Özdebir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ana yüklenici firmalar, KOBİ'lerimizin sektörde kalıcı olmasını sağlamak amacıyla onları eğitmeli. Türkiye'deki yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 20'si Ankara'da üretilmektedir. Bunun savunma sanayisi ve etrafında oluşan firmalar ile gerek iş yaptıkları firmalara gerekse ana yüklenici firmalarda çalışıp daha sonra kendi şirketini kurup piyasaya iş yapan girişimcilere çok büyük katkısı oldu."
Çalışan bir sistem kurulmalı
Kurgulanacak desteğin üç boyuta sahip olması gerektiği de dile getiren Özdebir bunları şu şekilde açıkladı: "Birinci boyut, ana yükleniciler, yani büyük firmaların yetkinliklerinin artırılmasıdır. İkinci boyut, alt yükleniciler yani KOBİ'lerin teknoloji ve Ar-Ge kapasitelerinin artırılması, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesidir. Üçüncü boyut ise sistemin diğer aktörlerinin güçlendirilmesi yoluyla doğru ekosistemin kurgulanmasıdır. Diğer bir ifadeyle, üniversitelerin ve teknokentlerin teknoloji transferi sağlaması ile çalışan bir sistem oluşturulmalıdır"
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.