Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Asırlık taş değirmen tahin için dönüyor

Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde, daha önce hiç ilaç kullanılmayan topraklarda üretilen susamların 400 yılık tarihi taş değirmende öğütülmesiyle elde edilen tahin, doğallığı ve lezzetiyle ilgi görüyor.
​Asırlık taş değirmen tahin için dönüyor
08 Ocak 2024 08:14:17
Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde, daha önce hiç ilaç kullanılmayan topraklarda üretilen susamların 400 yılık tarihi taş değirmende öğütülmesiyle elde edilen tahin, doğallığı ve lezzetiyle ilgi görüyor.

Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı (Sydv) Bünyesinde İstihdam Edilen 20 Kişi Çukurca’da Tarihi Taş Değirmende Tahin Üretiminde Çalışıyor.

Kuzey Irak’ın Sıfır Noktasından bulunan ve yüksek dağlarla çevrili olan, ılıman iklimi sayesinde incir, nar, pirinç ürünlerin yetiştiği ilçede, yapılan desteklemelerle susam da çiftçiler için önemli gelir kaynakları arasında yer aldı.

kaymakam_c0f962400c4df7b1edafd9d99f20eec8.jpg

Fotoğraf: Çukurca Kaymakamı Mert Kumcu

Çukurca Kaymakamı Kumcu, "2018 yılından itibaren kaymakamlığımızın girişimi ile başlayan Zap Vadisi projemizde o günlerde bir buçuk ton tahin üretirken şimdilerde 2023 yılı itibariyle ile 7,5 ton tahin üretimimiz gerçekleşiyor ve 1 ton susamdan yaklaşık 800 kilo tahin üretebiliyoruz. Gerçekten 400 yılık tarihi değirmende sınırın sıfır noktasından Türkiye'nin her bir yerine dünyanın her bir yerine Çukurca'mızın doğal tahini göndermenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu proje ile birlikte aynı zamanda kaymakamlığımız tarafından desteklenen bir proje bu proje birlikte sosyal yardımlaşma ve dayanışma aldığımız gelirleri öğrencilerimize kurs ve kırtasiye yardımı olarak tekrardan dönüşüm sağlıyoruz aynı zamanda bir sosyal proje olarak hayata geçirdik. Gerçekten tüm vatandaşlarımızı sıfır noktasında bulunan bu tarihi taş değirmeni görmeye hem de bu lezzetten tatmalarını istiyoruz."

Tarihi değirmende 20'ye yakın kişi istihdam ediliyor

kaymakam Kumcu, "ayrıca biz vatandaşımızdan kendimiz susamları ekmiyoruz vatandaşımıza gelir olsun diye çiftçilerimizden susam alıyoruz ekonomi olarak biz susamları birebir ekilen ve emek sarf eden çiftçilerimizden alıyoruz bu şekilde hem onlarda gelir elde etmiş oluyor.

kaymakam Kumcu, tarihi değirmende 20'den fazla kişinin istihdam edildiğine dikkat çekerek 2018'de bu projeyi gerçekleştikten sonra Çukurca'nın yerli halkı da bizden esinlenerek aynı projede yer edinmek istediklerini söyledi ve bu projeleri kendilerinin hayata geçirdiklerini gördük. Kendileri de üretim yaparak satışlarını gerçekleştiriyorlar gerçekten çok güzel düşünülmüş bir proje.

"Zap Vadisi Projesi'nin Çukurca'ya ayrı bir güzellik kattığını belirten kaymakam Kumcu, böylelikle Çukurca'nın adını hem Türkiye'de hem dünyanın dört bir yanına duyurmuş oluyoruz hem de vatandaşlarımız 400 yıllık taş değirmeni görmek için buraya geliyorlar. Aynı zamanda yerli ve yabancı turistler de buraya rağbet gösteriyorlar. Yoğun ilgilerinden dolayı şu anda raflarımız boş" açıklamasında bulundu.

Son olarak kaymakam Kumcu, çok fazla sipariş aldıklarına dikkat çekerek Tayin üretim zamanında olduğumuz halde bize siparişte bulunan vatandaşlarımıza tayin yetiştiremiyoruz şeklin de konuştu.