Asırlık Okullar Vakfı'nın kuruluş istişare toplantısı Kabataş Erkek Lisesi'nde gerçekleşti
Münevver Kabaoğlu
Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarından mezun olan 40.000 bireyin ülkenin gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti. Bakan Kacır, "Türkiye'nin bugüne gelmesine çok büyük etki etmiş müesselerimiz bu okullarımız," diyerek, yedi köklü okulumuzun bir vakıf çatısı altında toplanmasının önemine işaret etti. Ayrıca, İstanbul Erkek Lisesi mezunu olduğunu belirten Bakan Kacır, yeni kurulacak vakıftan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve ekledi: "7 asırlık okulun aynı çatı altında toplayan vakfın da kurulacak olmasından çok mutluyum."
Türkiye'nin zengin ilim ve irfan mirasına vurgu yaparak, bu mirasın genç nesiller tarafından ileriye taşınmasının önemini vurguladı. Bakan, "Bizim medeniyetimiz, 'Oku, Yaradan Rabbinin adıyla oku!' emri üzerine inşa edilmiştir," diyerek, okumanın ve araştırmanın medeniyetimizdeki yerine dikkat çekti. Ayrıca, "Fetihler yapan, devletler kuran ecdadımızın 'Kalem kılıçtan keskindir' sözü bu kadim topraklarda eğitim öğretime verilen ehemmiyeti işaret ediyor," ifadeleriyle, bilginin gücüne işaret etti.
Türkiye'nin teknolojik gelişimine dair vizyonunu ve bu yöndeki atılımları anlatan Bakan Kacır, TÜBİTAK'ın gençleri ve bilimseverleri destekleme konusundaki kararlılığına vurgu yaptı. Özellikle BİDEB, BİGG ve BİTO programları üzerinden verilen desteklerle genç girişimcilerin ve araştırmacıların teknolojik inovasyon ve girişim kurma kapasitelerinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu desteklerle Türkiye'nin 'Millî Teknoloji Hamlesi' kapsamında ileri teknoloji üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini ifade etti.
Kacır, asırlık okullarımızın, bu teknoloji odaklı gelecek vizyonunda önemli rol oynayacağını belirterek, "Bu topraklara hizmetkar olmuş, memleket faydasına hareket etmiş nice münevveri, nice bilim insanını yetiştiren asırlık okullarımızın da ihya ve inşa sürecimizde 'Milli Teknoloji Hamlesi'nin bayraktar kurumları olacağına inanıyorum," dedi.
'Her alanda gençlerimizi desteklemek için önemli bir görev üstlenecek'
Etkinlikte konuşan İstanbul Valisi Sayın Davut Gül, Asırlık Okulların önemine değindi: "Bu köklü kurumlar, ülkemizin yetiştirdiği birçok değerli devlet adamı, sanatçı, iş insanı ve akademisyen ile Türkiye'nin bilgi toplumu olma hedefinde öncü rol oynamıştır. Bugün burada bu değerli mezunları bir arada görmek, geleceğe dair umutlarımızı artırıyor."
Vali Gül, Asırlık Okullar Vakfı'nın genç nesillere sunduğu fırsatları da ifade etti: "Kurulması planlanan Asırlık Okullar Vakfı, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve her alanda gençlerimizi desteklemek için önemli bir görev üstlenecek. Vakfın sunduğu barınma, eğitim bursları, beslenme yardımı ve mentorluk hizmetleri, öğrencilerimizin hem akademik hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlayacaktır."
'Topluma hizmet eden, bilgi ve değer üreten bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz'
İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür ise, "Yedi okulumuzun bir araya gelerek vakıf kurma fikri, tarihi bir adımdır. Bu yapılanma, okullarımızın birikimlerini birleştirerek gelecekteki eğitim stratejilerine yön verecek. Mezunlarımızın bilgi ve deneyimlerini aktarmaları, yeni nesillerin daha donanımlı yetişmesini sağlayacak," dedi.
Yentür, "Özellikle Çanakkale ve İstiklal Savaşı'ndaki gibi zor zamanlarda bile eğitimin ve bilginin önemi asla azalmamıştır. Bugün de bilgi çağında, teknolojinin hızla ilerlediği bir dönemde, yurt dışına taşınmadan, kendi ülkemizde bu bilgileri geliştirerek kullanmamız gerektiğini düşünüyorum," ifadelerini kullandı.
Yentür, "İslam inancında malın zekatı nasıl ki malın kırkta biriyse, bilginin zekatı da yüzde yüzdür. Mezunlarımızın bilgi ve deneyimlerini aktarmaları, bu nedenle büyük önem taşır. Onların tecrübeleri, öğrencilerimizin ufuklarını genişletmek için paha biçilemez bir kaynak," şeklinde konuştu. "Bu vakfın kurulması, yalnızca eğitim alanında değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanda da yenilikler getirecektir. Öğrencilerimizin gelişmeleri yakından takip etmelerini sağlamak, biz eğitimciler olarak üzerimize düşen en önemli görevlerden biridir." dedi.
'Mirası gelecek nesillere taşımakla görevliyiz'
Etkinlikte 7 okulun mezunları adına konuşan mezunlar temsilcisi Hanefi Alper Alkaç, mezunların gelecekteki rollerine ve vakfın misyonuna değindi: "Bizler, bir asrı geride bırakmış bu değerli kurumlarda, bizden önceki mezunların miras bıraktıklarını, gelecek nesillere taşımakla görevliyiz. 'Asırlık Okullar Buluşmaları' bu anlamda iletişimin güçlendirilmesi, mezunlar arasında ve yeni mezun olacak gençlerimiz arasında bağın kuvvetlendirilmesi için önemli bir görev üstlenecektir."
Alkaç, Asırlık Okullar Vakfı'nın kuruluş amacına dikkat çekti: "Vakfımız, Milli Eğitimin temel ilkelerine uygun olarak, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi her alanda desteklemeyi kendine şiar edinmiştir. Barınma desteği, eğitim ve öğretim bursları gibi desteklerle öğrencilerimizin eğitim ve kişisel gelişimlerini desteklemeyi sürdüreceğiz."
Toplantı, eğitimin farklı katmanlarında etkinlik gösteren çok sayıda katılımcının öneri ve görüşlerini paylaşmalarıyla devam etti.
Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine destek
Vakıf, öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine destek olacak projeler geliştirmeyi, eğitimde fırsat eşitliği yaratılmasına katkıda bulunmayı, yurt içi ve yurt dışında eğitim ve araştırma desteği sağlayarak öğrencilerin vizyonlarını genişletmeyi ve onları uluslararası arenada başarılı olabilecek şekilde donatmayı hedefleniyor.
Özellikle maddi imkanları sınırlı olan yetenekli öğrencilere destek sağlamayı hedefleyen vakıf, bu gençlerin eğitim ve kişisel gelişimlerini destekleyerek, öğrencilere barınma, eğitim ve öğretim bursları, beslenme yardımı ve mentorluk hizmetleri gibi destekler sunacak.
Vakıf, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve üniversitelerle iş birliği yapmayı teşvik ederek, eğitim kurumlarının kurulmasını ve desteklenmesini sağlamayı planlıyor.
Asırlık Okullar Vakfı'nın kuruluşu, Türkiye'nin eğitim alanındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen stratejik bir adım olarak görülüyor. Vakfın, gelecekteki nesillere kaliteli eğitim fırsatları sunarak, ülkemizin eğitim standartlarını uluslararası düzeyde yükseltmesi ve resmi kuruluşunun ilerleyen günlerde tamamlanarak faaliyetlerine başlaması bekleniyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.