Aşırı sıcaklar ölüme neden olmaya devam ediyor
Güney Kore'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye çıkarken, aşırı sıcaklara bağlı ölümler 2018'den bu yana en yüksek sayıya ulaştı.
Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin verilerine göre, ülke genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Ülkeyi etkisi altına alan ve yaklaşık 38 dereceye ulaşan sıcaklıklara bağlı yaşamını yitirenlerin sayısı 27'e yükseldi. Bu sayı, 2018'de aşırı sıcaklara bağlı öldüğü bildirilen 48 kişiden sonra en yüksek seviyeye denk geliyor.
Aşırı sıcakların tetiklediği hastalıklar nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısının 2 bin 58'e çıktığını aktaran yetkililer, hastaneye başvuranların yüzde 30,9'unun 65 yaş ve üzerinde olduğunu belirtti.
Yetkililer, eylüle kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin artmasının beklendiğini ifade etti.
Aşırı sıcaklara ilişkin Seul hükümetince yapılan uyarının en yüksek olan "ciddi" seviyesinde devam ettiği bildirilmişti.
Güney Kore Meteoroloji İdaresinin açıklamasında, "sıcak hava dalgasının etkisini sürdüreceği" uyarısında bulunulmuştu.
Ağustos ayının sıcak etkisi yer yer kendini hissettirecek. Afyon Kocatepe Üniversitesi İklim Bilimci Okan Bozyurt ile konuştuk.
Bozyurt, sıcaklıkların yeniden yükseleceğini ancak yaşanılan sıcaklıklardan daha yüksek olmayacağını belirtiyor.
“15-16 Ağustos tarihlerinde azor yüksek basıncı ülkemize tekrar giriş yapacak.
Bunun neticesinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Ama bu sıcak hava kütlesi Ağustos ayının başında yaşadığımız sıcaklıklar gibi olmayacak.”
“Aslında genel olarak bakıldığında Ağustos'un sonlarına kadar yurdun kuzeyi ve doğu bölgelerinde hava sıcaklıkları mevsim normalleri civarında gerçekleşecek.
Yani Eylül ayının başına kadar Ağustos ayının geri kalan kısımlarında hava sıcaklıkları yurdumuzda mevsim normalleri civarında gerçekleşecek.”
“Avrupa en serin yazını yaşıyor”
“Avrupa'da bu sene son yılların en serin yazı yaşanıyor” diyor Bozyurt. Okyanus suyunun fazla ısındığını belirten Bozyurt, bu durumun sert bir kışın habercisi olduğuna işaret ediyor.
“Gulf stream akıntısı Meksika Körfezi'nden doğuyor ve Batı rüzgarlarını Avrupa'nın kuzey batı kıyılarına taşıyor. Ama son yıllarda küresel ısınmadan dolayı buzulların aşırı erimesi sonucunda okyanuslara çok fazla miktarda tatlı su ve soğuk su da karışıyor.
Bu da okyanusların sıcaklık ve tuzluk değerinin olumsuz yönde etkiliyor. Böyle olunca Avrupa'nın iklimi giderek soğumaya başladı. Eğer bu durum daha da hızlanacak olursa önümüzdeki 20-30 yıl içinde Avrupa’yı küçük bir buzul çağ bekliyor. Ülkemiz de bu durumdan etkilenecektir.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.