Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2489.60
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Asgari ücrette azami mutabakat

Küresel boyuttaki ekonomik gelişmeler ve her alanda yaşanan fiyat artışları 12 milyondan fazla asgari ücretlinin alım gücünü düşürdü. Bu sebeple asgari ücrete ikinci zam konusunda hükümetle mutabık kalan iş dünyası, devlete verdikleri desteği ve enflasyonla mücadelelerinin süreceğini belirtti.
Asgari ücrette azami mutabakat
28 Haziran 2022 11:39:40
Küresel boyuttaki ekonomik gelişmeler ve her alanda yaşanan fiyat artışları 12 milyondan fazla asgari ücretlinin alım gücünü düşürdü. Bu sebeple asgari ücrete ikinci zam konusunda hükümetle mutabık kalan iş dünyası, devlete verdikleri desteği ve enflasyonla mücadelelerinin süreceğini belirtti.

Fırat İpek

Dünyada yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nedeniyle, asgari ücrete ikinci zam konusunda hükümetle mutabık kalan iş dünyası, “Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bu süreçte devletimizin ve çalışanlarımızın yanındayız. Enflasyonun hızını yavaşlatacak kalıcı çözümlere de odaklanacağız” dedi.

Yılın başında yüzde 50,5 zamla asgari ücret 4 bin 253 TL’ye yükseldi. Fakat küresel boyuttaki ekonomik gelişmeler ve her alanda yaşanan fiyat artışları 12 milyondan fazla asgari ücretlinin alım gücünü düşürdü. Böylece hayat kalitesi düşen ve geçinmekte zorlanan işçiler, hükümet ve işverenlere asgari ücrette yeni bir düzenleme yapılması konusunda talepte bulundu. Hükümet ve iş dünyası da, vatandaşların enflasyona karşı desteklenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Ücretin düzeltilmesi mecburiyettir

Asgari ücret zammıyla ilgili gazetemize konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Oteller Komite Başkanı Aydın Karacabay, “Son dönemde yaşanan fiyat artışlarından sonra asgari ücretin bu kadar düşük kalması, mümkün değildi. Bu yüzden yılın ortasında düzeltilmesi mecburiyettir. Önemli olan enflasyondaki hızının yavaşlatılmalı ki, 3 ay sonra tekrar zam beklentisi doğacak. Bu da disiplinden koparacak iş dünyasını” açıklamasını yaptı.

aydinkaracabay_4615b0a50901a0640ddf3a7258049f3c.jpg

Çalışan mutlu değilse, başarı olmaz

Karacabay, “Otelcilik ve turizm emek yoğun bir sektörüz. Özellikle hizmet sektöründe asgari ücret bizi çok etkileyecektir. Şu anda da hayat pahalılığının yükselmesi, çalışanlar açısından bir problem oluşturuyor. Bize de şöyle yansıyordu; eğer çalışanlar mutlu değilse, başarılı bir turizm yapamazsınız. O yüzden biz daha önceden ücret artımını yaptık. Zaten piyasa 8-9 aydır öyle bir dengeden ayrıldı ki bizde 8 ayda 3 kere ücretlerimizi iyileştirdik ve çalışanlarımızı koruduk” dedi.

Elimizi taşın altına koyacağız

Asgari ücrete yapılacak zamla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), “Birinci önceliğimiz her zaman ülkemizin ve çalışma arkadaşlarımızın sürdürülebilir refahıdır. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bu süreçte de devletimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizeriz. ‘Birlikte Mümkün’ anlayışı ile bu dönemin yine işçi, işveren ve hükümet diyaloğu ve dayanışmasıyla en iyi şekilde aşılacak” diye konuştu.

Ücretteki kayıplar telafi edilecek

Katıldığı Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nda gündemle ilgili konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Asgari ücrette yılın ikinci yarısında yapılacak iyileştirmede yine kamunun vereceği bazı katkılar ile özel sektörün bir miktar kaynak aktarması bir araya gelerek ücretlerin enflasyon karşısındaki kayıplarının telafi edilmesi noktasında beraber adım atılması gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

sekibavdagic_7ac1dcaeddb3cf18477b22f5e733862c.jpg

Çalışanlarımızın ezilmesine gönlümüz razı olmaz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Mahmut Asmalı da şunları söyledi:

“MÜSİAD olarak çalışanların ezilmesine, alım gücünün düşmesine ve insanca yaşama sınırından uzaklaşıp bu noktada zor bir hayat sürmelerine gönlümüz razı olmaz. Bu noktada işverenin üzerindeki vergi yüklerini almak kaydıyla, işverenin rekabetçi statüsünü bozmamak kaydıyla ve işverene vergi yükü getirmeyen birtakım uygulamalarla ek destekler verilebilir diye düşünüyoruz.”

mahmutasmali_3825619cd7983421938b11fa8d616ab6.jpg