ASEAN liderleri tarım ürünlerinin ticaretinde kısıtlamalardan kaçınma sözü verdi
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 43. ASEAN Zirvesi devam ederken, liderlerin potansiyel gıda kriziyle mücadele etmek için gıda ve beslenme güvencesinin geliştirilmesine yönelik atacağı adımların kaydedildiği ortak bildiri yayımlandı.
Bildiride, lojistik ve nakliye sürecini kolaylaştırmanın önemine değinilerek, tarım ürünlerinin ticaretinde haksız ticari engeller, kısıtlamalar ile her türlü engelleyici tedbirler uygulamaktan kaçınılacağı ve dağıtım ağlarının geliştirileceği belirtildi.
Üye devletlerin tarımsal gıda sistemlerinin verimliliğinin artırılması için çalışılacağının kaydedildiği bildiride, özellikle birlikteki "en savunmasız nüfuslar" başta olmak üzere, üye devletler arasında herkes için yeterli, uygun fiyatlı ve besleyici gıda sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Bildiride ayrıca, acil durumlar için ayrılan pirinç rezervlerinin ticaretini hızlandırarak, APTERR Anlaşması kapsamındaki "ASEAN+3 Acil Durum Pirinç Rezervi" işbirliğinin güçlendirileceği aktarıldı.
Cakarta'da düzenlenen 43. ASEAN Zirvesi, 7 Eylül'de sona erecek.
APTERR nedir?
APTERR Anlaşması kapsamında kurulan ve bölgesel işbirliği olan "ASEAN+3 Acil Pirinç Rezervi", ASEAN+3 Tarım ve Orman Bakanları tarafından 7 Ekim 2011'de Cakarta'da düzenlenen 11. ASEAN+3 Tarım ve Ormancılık Bakanları Toplantısı'nda (AMAF+3) imzalandı.
APTERR Anlaşması, ASEAN+3 bölgesinde gıda güvencesinin teminat altına alınması, yoksulluğun azaltılması ve yetersiz beslenmenin ortadan kaldırılmasını hedefliyor.
Anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam, Çin, Japonya ve Güney Kore yer alıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.