Artık düzeltilmeli
BİLİME BİLE KARŞI
‘Ya çıkarsa’ söylemiyle. Bu tür şeylerin topluma faydalı olduğunu söyleyecek herhangi bir bilim insanı, akademisyenin olmadığını söyleyen Okumuş, “Yani akıl ve bilimde bu uygulamaya karşı. İlmen, adalet yönünden, insaf açısından hiçbir zaman böyle şeyler doğru değil. İstismara yol açacak şeylerden kaçınmak lazım” dedi.
“MİLLİ” DEMEKLE “MİLLİ” OLMAZ
“Bakın bu Millidir, Yerlidir. Biz buradan elde ettiğimiz paralar ile memleketimize, milletimize harcamalar yapıyoruz. Bunların getirileri var “anlamında meşrulaştırmak için konulmuş bir şey olduğunu ifade eden Okumuş, “Bir şeyin başına ‘Milli’ koydunuz diye ‘Milli’ olmuyor. O sıfatı hak edecek özelliklere sahip olması lazım” şeklinde konuştu.
GÜNAH MİLLİLEŞTİRİLEMEZ
İlahiyatçı Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, emek olmayan her türlü kazancın haram olduğuna vurgulayarak, “Dini bakımdan haram olan şeyin kaldırılması gerekir. ‘Milli’ kumar denir mi? ‘Milli’ zina denir mi? Suçsa suçtur. Bunun ‘Milli’ si olmaz. Bunun günah tarafını düşünmek lazım. Emek olmayan bir şey helal değildir. Devlet eliyle kumar oynatılmaması gerekir” diye konuştu.
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Yerli ve Milli projelerle Yeni Türkiye’nin inşa edildiği şu günlerde Milli Piyango gibi hayat karartan bir oyunun başındaki ‘Milli’ ibaresinin kaldırılmasına yönelik Milat’ın yaptığı habere ilahiyatçılardan tepkiler gelmeye devam ediyor. ASBÜ Öğretim Üyesi İlahiyatçı Ejder Okumuş Milat’ın gündeme getirdiği habere destek vererek topluma büyük zarar veren bir şans oyununda ‘Milli’ ibaresinin yer almasının kabul edilemez olduğunu belirterek Eski Türkiye’ye yönelik bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kesinlikle kaldırılması gerekir
Hayatları karartan şans oyunun başında ‘Milli’ ifadesinin yer almasının yanlış olduğunu belirten Okumuş, bu tür oyunların İslami açıdan uygun olmadığının zaten bilindiğini hatırlatarak bunların toplumsal açıdan zararlarının da ‘Milli’ ibaresi ile azaltılmaya çalışıldığını söyledi. Okumuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumsal açıdan Milli Piyango dâhil bu tür çekilişler, oyunlar kesinlikle topluma zarar veren, toplumunun umutlarını boşa çıkaran, toplumda dengesizlikler adaletsizlikler oluşturan, adalet duygusunu zayıflatan araçlardır. Dolayısıyla bunlara çözüm üretilmesi lazım. İnsanların cebinden sürekli para çeken ve birilerinin sürekli çalışmadan, kazanmadan bedavadan bu türden gelebilecek paralara umut bağlaması ya da bu haksız kazanç sağlayan insanların toplumda artırılması son derece yanlış bir uygulama. Buradan gelen paralar kimseye fayda vermiyor, kimse hayrını göremiyor. Hak edilmeden elde edilen bir kazanç ve üstelik de bunu kazanan kişinin diğer insanların yatırdığı paralar ile kazandığı için de toplumda çok yanlış bir soruna neden oluyor. Buradan gelen paralarla camiler, hayır kurumları gibi yerlere yardım ediliyor bunların de üzerinde düşününce dini ve toplumsal anlamda ciddi bir zarara neden olan şans oyunlarındaki ‘Milli’ ibaresi ile yumuşatılması hatalıdır. Kesinlikle kaldırılması gerekir. Toplumu gerçekten zedeleyen olumsuz yönde bir uygulama.”
Akla ve bilime aykırı
Okumuş, kumarı meşrulaştırmaya yönelik kullanılan ‘Milli’ kelimesinin ve tüm şans oyunlarının insan aklına ve bilime de aykırı olduğunu belirterek hiçbir aklı başında insanın bu durumu teşvik edemeyeceğini kaydetti. Okumuş ‘Milli’ demekle bir şeyin millilik sıfatı kazanamayacağının altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Burada durumu meşrulaştırmaya yönelik bir çaba var. ‘Bakın bu Millidir, Yerlidir. Biz buradan elde ettiğimiz paralar ile memleketimize, milletimize harcamalar yapıyoruz. Bunların getirileri var’ anlamında meşrulaştırmak için konulmuş bir şey bu. Bir şeyin başına ‘Milli’ koydunuz diye ‘Milli’ olmuyor. O sıfatı hak edecek özelliklere sahip olması lazım. Bunu topluma sunduğunuz zaman toplumda bunun mutlaka alıcısı olur. Çünkü toplumda haram helal kazancı var diyerek bu tür şeylere tevessül eden insanlar var. Bir kısmı aldanır nefsine uyar. Çünkü önüne çok tatlı, hoşuna gidecek bir şey getiriyorsunuz insanların. ‘Ya çıkarsa’ söylemiyle. Bu tür şeylerin topluma faydalı olduğunu söyleyecek herhangi bir bilim insanı, akademisyen yok. Yani akıl ve bilimde bu uygulamaya karşı. İlmen, adalet yönünden, insaf açısından hiçbir zaman böyle şeyler doğru değil. İstismara yol açacak şeylerden kaçınmak lazım. Ama bir şey uzun vadede topluma zarar veriyorsa bütünüyle ondan kaçınmak gerekiyor.”
Kumarın her türü ile mücadele edilmeli
İlahiyatçı Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, emek olmayan her türlü kazancın haram olduğuna vurgu yaparak piyango, loto gibi devlet eliyle oynatılan kumarın kaldırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bayraklı, “Dini bakımdan haram olan şeyin kaldırılması gerekir ‘Milli’ kumar denir mi? ‘Milli’ zina denir mi? Suçsa suçtur. Bunun ‘Milli’ si olmaz. Bunun günah tarafını düşünmek lazım. Emek olmayan bir şey helal değildir. Devlet eliyle kumar oynatılmaması gerekir. Emeksiz bir iş yapıldığı için kaldırılmalı. Kumar ile kesinlikle mücadele edilmeli. Kumardan yıkılan birçok aile var. Emeksiz bir kazanç ortaya çıkıyor. Bunu oynayan insanların parası boşa gidiyor. Birkaç kişi kazanıyor ama milyonlarca insanın parası boşa gidiyor. İnsanları umutsuz şeyin peşinde koşturuyor. Bir Müslümana bu yakışmaz. Emek meselesinden hareket edilmeli. Aileleri bitiren birçok kumar türü var. Bizim bunların hepsi ile mücadele etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.