Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2434.02
BIST 100
9936.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Arkana yaslan keyfine bak

Bosch'un Türkiye'de dahil 7 ülkede yaptığı yaptığı anket, otonom araçların sürücüler tarafından dört gözle beklendiğini ortaya koydu. Çok uzak değil, yakın bir gelecekte yollarda, manzarayı temaşa eden, kitap-dergi- gazete okuyan ve akıllı telefonuyla meşgul olan sürücüleri göreceğiz.
Arkana yaslan keyfine bak
19 Mart 2018 13:52:00
Bosch'un Türkiye'de dahil 7 ülkede yaptığı yaptığı anket, otonom araçların sürücüler tarafından dört gözle beklendiğini ortaya koydu. Çok uzak değil, yakın bir gelecekte yollarda, manzarayı temaşa eden, kitap-dergi- gazete okuyan ve akıllı telefonuyla meşgul olan sürücüleri göreceğiz.

FIRAT İPEK

Bosch Grubu, Almanya, Fransa, ABD, Japonya, Çin, Brezilya ve Türkiye'deki sürücülerin otonom sürüş hakkındaki görüşlerini öğrenmek amacıyla bir anket çalışması yaptırdı. Türkiye'den de farklı sosyo-ekonomik gruplara mensup 520 sürücünün katıldığı anket, sürücüler arasında otonom sürüşe dair güçlü bir beklenti olduğunu ortaya koydu.

Bosch'un otonom sürüş konusunda yaptığı araştırma sonuçlarına göre, sürücülerin otonom otomobillerin sahip olmasını en fazla istedikleri fonksiyon yüzde 79 ile 'otomobilin kendi kendini park etmesi' oldu. Bunu, otonom otomobilin park yeri bulması ve aracın park yerinden otonom olarak çıkması izledi. Park konusu sürücüler için ciddi bir zaman ve para kaybına yol açıyor.

Young: Çok yakında gerçeğe dönüşecek

Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, otonom araçlarla ve araştırma sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Geleceğin otonom araçları olası tüm problemleri çözebilecek teknolojiler yardımıyla tasarlanacak. Sürücülerin araçlarına gitmesi yerine, araçlar sürücülerin yanına gelecek. Bir bilim kurgu filminden çıkmış gibi gözüken şey, çok yakında gerçeğe dönüşecek. Araştırma sonuçları da bize bu yönde bir beklentinin olduğunu gösteriyor." dedi.

Rahat sürüş, az stres

Ankette sürücülere, otonom otomobillerin gündelik hayatta kullanıcılara sağladığı faydaların ne olacağı soruldu. Bu soruya verilen ilk üç cevap sırasıyla ''daha rahat sürüş'', ''daha az stres'' ve ''daha az kaza'' oldu. Bu cevaplar, Bosch'un 'Emisyonsuz, kazasız, stressiz sürüş' olarak dile getirdiği vizyonunun ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.

2020 yılının başından itibaren Bosch, Daimler ile iş birliği içerisinde tamamen otonom, sürücüsüz otomobillerin caddelerde kullanılmasını sağlayacak. Bu durum, şehirlerdeki trafik akışını iyileştirecek ve trafik emniyetini artıracak.

Sürücüler rahatına düşkün

Otonom sürüş anketinde yer alan "Aracınız sürüş işlemini sizin için yapıyorsa otomobildeki zamanınızı nasıl kullanmak istersiniz?'' sorusuna, Türk sürücülerin yüzde 67'si "Pencereden bakmak, manzaranın keyfini sürmek" cevabını verdi. Bunun dışında katılımcılar, zamanlarını sırasıyla diğer yolcularla daha fazla etkileşime geçerek, otomobildeki diğer yolcularla konuşarak, internette gezinerek, diğer kişilerle telefonda konuşarak ve SMS yazarak geçirmek istediklerini dile getirdi. Yine aynı soruya verilen cevaplara bakıldığında Türk kullanıcıların otonom sürüşte zamanlarını yüzde 43 oranla kitap, gazete ve dergi okuyarak geçirmek istedikleri ortaya çıktı.

Otonom sürüş en çok uzun yollarda tercih ediliyor!

Farklı durumlarda kullanıcıların otonom fonksiyon kullanımından bahsedilecek olursa; Türk sürücülerin yaklaşık yüzde 80'i, daha uzun sürüşler sırasında ve tatile giderken otonom modu kullanmak istedi. Üçüncü sırada ise özellikle yoğun İstanbul trafiği göz önünde bulundurulunca "otobanda/otoyolda kullanım'' isteğinin yer alması pek şaşırtıcı değil.

Otonom otomobiller hemen piyasaya çıksın!

Türkiye'deki büyük şehirlerde yaşayan katılımcılar, açık bir biçimde otonom otomobillerin mümkün olan en kısa sürede piyasaya sunulması gerektiğini düşünüyor. Orta büyüklükte araç sahipleri ise bu özelliklerin bir an önce gerçekleşmesini en çok isteyenler konumunda bulunuyor.

Toyota geleceği tasarlıyor

Türkiye'de ve dünyada lider otomobil üreticilerinden olan Toyota, geleceğin teknolojisini kullanmada oldukça mahir. Otonom sürüş teknolojisi için 2 milyar 818 milyon dolarlık yatırım yapıyor.

Otonom sürüş teknolojilerine hız kazandırmayı amaçlayan Toyota, Toyota Research Institute-Advanced Development (TRI-AD) adlı yeni bir şirket kurdu. Denso ve Aisin Seiki şirketleriyle ortak kurulan şirkette, dünyanın dört bir yanından gelen üst düzey yazılım mühendislerinden oluşan 1.000 kişilik bir ekip çalışmaları yürütecek.

Toyota araç içi uygulamalarda çağın teknolojik trendlerine yön vermek amacıyla çok önemli bir adım daha attı. 2016 yılında yapay zeka, otonom sürüş ve robotik alanında araştırmalar yapılması amacıyla Kuzey Amerika'da Toyota Research Institue, Inc.'i kuran Toyota, otomotivdeki rekabeti daha da yukarılara taşımak için Toyota Aisin ve Denso şirketleriyle birlikte 2 milyar 818 milyon dolarlık yeni bir yatırıma imza attı.

Tofaş, ülke ekonomisine çok şey katıyor

Tofaş, 2017 yılına ait "Faaliyet Raporu"nu yayınladı. Söz konusu raporda yer alan önsözünde, değerlendirmelerde bulunan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, hem Türkiye hem de Tofaş'ın 2017'de ekonomik olarak önemli başarılar elde ettiğini söyledi. Ömer M. Koç, yıllık 450 bin araçlık üretim kapasitesi, 10.000'e yakın çalışanı, geniş bayi ağı, yüksek Ar-Ge ve ürün geliştirme yetkinliğiyle Türkiye'nin en büyük 3. sanayi kuruluşu olmanın haklı gururunu yaşadığını belirtti. Koç, proje ve yapısal yatırımlarım miktarının son 10 yılda 2,8 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu ise "Şirketimiz 2017'de 384 bin adet araç üreterek, Türk otomotiv sanayi üretiminin yüzde 23'ünü tek başına gerçekleştirdi. Eroldu, "Tofaş, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin Ar-Ge yatırımları Skor Listesi'nde 3 yıl art arda Türkiye'deki şirketler içinde ilk sırada yer almayı başararak 2017 yılı listesinde 12 basamak birden yükseldi" açıklamasında bulundu.

GAZelle Next Panelvan kazandıracak

Rusya'da ticari araçların lider üreticisi olan ve dünya çapında 40 ülkeye ihracat gerçekleştiren GAZ Grup, Kamyonet modellerinden sonra GAZelle Next Panelvan modelini de Türkiye'de satışa sundu. Mart ayında GAZelle Next Kamyonet modelleri 55.500 TL, Panel Van modelleri ise 30.000 TL'ye 12 ay 0 faiz gibi cazip ödeme seçenekleri ve 66.900 TL'den başlayan fiyatlarla satışta.

GAZ Türkiye Genel Müdürü Cengiz Yüksel, "GAZelle NEXT en zor koşullarda çalışmak için tasarlanmış dayanıklı, güvenilir ve çok güçlü bir yol arkadaşı. Hedefimiz müşterilerimize alırken de kullanırken de %25 maliyet avantajı kazandırmaktır" dedi.

Aradığın her şey SEAT Ibiza'da

SEAT'ın tasarım DNA'sını bir üst seviyeye taşıdığı modeli Ibiza, FR ve Xcellence versiyonları ile SEAT Yetkili Satıcılarında yerini aldı. FR, sportif bir otomobil arayanlara, Xcellence ise konfor, şıklık ve teknoloji meraklılarına hitap ediyor.

Hyundai ile güvende hisset

Hyundai Elantra, bağımsız Uluslararası Otoyol Güvenliği Enstitüsü'nün yapmış olduğu çarpışma testlerinde en yüksek derece olan Top Safety Pick Plus'ı elde etti. Hyundai böylelikle Santa Fe modelinden sonra Elantra'da da üst düzey koruma başarısını kanıtlamış oldu.

KAMPANYA VAR KOŞ KOŞ KOŞ...

Renault ve Dacia araç sahipleri, 14 Nisan 2018 tarihine kadar yetkili servislerde geçerli olan, 0-3 yaş tüm Renault ve Dacia modellerinde bakım, mekanik ve ön cam onarımları, aksesuar fix paketleri yüzde 20 indirimli fiyatlarla yer alıyor.

Suzuki Vitara, Mart ayında 20 bin TL'ye 12 ay ve 0 faiz veya 60 bin TL'ye varan kredi imkanıyla iki farklı benzinli ve 1.6 litrelik dizel motor seçenekleriyle satışa sunuluyor.

Peugeot Türkiye; geniş ürün gamındaki modellerini, Mart ayına özel 10.000 TL'ye varan takas desteği ve %0 faizli kredi seçeneği ile satışa sunuyor. Bu fırsatı kaçırmayın, son gün 31 Mart.

Volkswagen Ticari Araç, Mart ayı boyunca Transporter, Caravelle, Caddy ve Amarok modellerinin kampanya dahilindeki versiyonlarında 20 bin TL'ye 12 ay yüzde "0" kredi faiz fırsatı sunuyor.

Skoda sahibi olmak isteyenler için Fabia, Yenilenen Rapid & Rapid Spaceback, Octavia, Superb ve Kodiaq modellerinde Mart ayına özel fırsatlar sunuluyor. Detaylar yetkili satıcılarda.

Citrou00ebn, 31 Mart tarihine kadar araçlarını yetkili servislere getiren Citrou00ebn sahiplerine belirli Citrou00ebn Eko-Promosyon Bakım ve Citrou00ebn Eko-Promosyon Avantaj Bakım paketlerinde %20 indirim fırsatı sunuyor.