Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.68
Gram Altın
2970.12
BIST 100
9940.35
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Arı ölümlerini azaltacak uygulama

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, tarım alanında belirli bitki koruma ürünleri ve ilaçlara getirilen yasağın arıcılık sektörü için büyük bir değer taşıdığını vurguladı.
​Arı ölümlerini azaltacak uygulama
24 Ağustos 2023 11:42:55
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, tarım alanında belirli bitki koruma ürünleri ve ilaçlara getirilen yasağın arıcılık sektörü için büyük bir değer taşıdığını vurguladı.

Şahin, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, insan sağlığı açısından riskli, çevre ve havyan sağlığını da tehdit eden 6 aktif maddenin kullanımının yasaklandığını söyledi.

Özellikle bu aktif maddelerden "Imidacloprid" ve "Thiamethoxam"ın "Neonicotinoid" grubunda yer aldığına dikkati çeken Şahin, söz konusu maddelerin arılar için çok zararlı olduğunu bildirdi.

‘İlaçların arılar üzerindeki olumsuz etkisi çok fazlaydı’

Şahin, söz konusu ilaçların Avrupa'da da kullanımının yasak olduğunu ifade ederek, ilaçların Türkiye'de 2017'de kullanılmaya başladığını ve olumsuz etkilerinin hemen görüldüğünü dile getirdi. Bu ilaçların kullanılmaması için o yıl çalışmalara başladıklarını vurgulayan Şahin, zararlı etken madde içeren ve yasaklanan ilaçların her canlıya zararının dokunduğunu anlattı.

Şahin, "Kullanımı yasaklanan bitki koruma ürünleri yani ilaçların arılar üzerinde olumsuz etkisi çok fazlaydı. İlaçların etkisi tohumdan çiçeğe kadar sirayet ediyor. Tarlacı bir arı bu ilaçların kalıntılarını kovana taşıyabiliyor. O arıların ürettiği petekte de bu kalıntılar olabiliyor. İlaçların yasaklanmış olması camiamızda olumlu karşılandı. Yetkililere teşekkür ederiz." diye konuştu.

ari_45801d89d23cf3acff657f1d9ea24a92.jpg

Arı ölümleri bitecek

Şahin, Türkiye'de 9 milyon civarında arı kovanı olduğu bilgisini vererek, şu değerlendirmede bulundu:

"Arıların her yıl yaklaşık yüzde 4'ü bu ilaçlardan etkileniyordu. Her yıl yüz binlerce arı kovanını bu ilaçlar yüzünden doğada bıraktık. Arıcılarımız rahat bir nefes alacak, yasaklanan ilaçlardan dolayı meydana gelen arı ölümleri bitecek. Bu ilaçlardan dolayı meydana gelen arı ölümlerinin sona ermesinin yanı sıra bir de balda doğallaşmaya doğru gideceğiz. Bizim de arzu ettiğimiz şey bu."

Yasaklanan ilaçların arı popülasyonunda etkisini 2024'te göstereceğini vurgulayan Şahin, gelecek yıl bu ilaçlardan dolayı meydana gelen arı ölümlerinin düşeceğini dile getirdi.

Sahte ballara yönelik denetimler artırılmalı mesajı

Şahin, sektöre ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Gençlerin arıcılık yapmadığını ve sektörün yaş ortalamasının giderek yükseldiğini belirten Şahin, arıcılık faaliyetlerine yönelimin artması için sektörün daha çok desteklenmesi ve "bal" niteliği taşımayan sahte ballara karşı denetimlerin artırılması gerektiğini kaydetti.

Çevrenin arılar üzerindeki etkisi

Arı hastalıklarında arının yaşam kalitesini etkileyen ve bozan her şey hastalık ve zarar nedeni olabilir. Bunlar çevresel faktörler, beslenme ve nem, kovanın havalanma durumu, sıcak-soğuk, kirleticiler, kimyasallar, tarım ilaçları (pestisitler) şeklinde sayılabilir. Arıların temiz çevre ve su kaynaklarından mahrum olması, kirli, kanalizasyon vb. yerlerden su içmek zorunda kalmaları ile kovanlarına ayaklarında pis, kirli çamur ve bakteri taşımaları arı kovanlarında septisemi, yavru çürüklüğü (Avrupa, adi yavru çürüklüğü) hastalıklarının gelişmesi ile sonuçlanır. Kovan tabanı ve iç bölgelerinde nem bulunması mantar hastalıkları ve kireç hastalıklarına yol açabilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin