Araplar ve Türkler zulmetti
MEHMET ALKIŞ'IN YAZI DİZİSİ KÜRDİSTAN DAĞLARINDA KAPİTALİZM - 2
Uzun bir mücadele sürecinden geçen Güney Kürtlerinin elde ettikleri kazanımları kaybetme endişesi içinde oldukları her an hissediliyor. Bu saikle olsa gerek, mücadelesini haklı buldukları ve Türkiye Kürtlerinin haklarına kavuşmasını çok istedikleri halde huzurlarını bozabileceğinden korktukları PKK'yı pek sevmiyorlar.
Suriye ile de sadece Kürtlerin durumu açısından ilgileniyorlar. Diğer gelişmeler onları çok ilgilendirmiyor. Şöyle düşünüyorlar:
'Geçmişte hem Arap Devletleri, hem Türkiye Kürtlere çok zulmettiler ve halen de buna devam ediyorlar. Güçlü olduklarında ve sorunlarını çözdüklerinde bunu sürdürmekten vazgeçmeyeceklerdir. Bu nedenle onlara güvenmemek gerekir. Suriye'de yönetim güçlü iken Kürtlere her türlü haksızlığı reva görüyordu. Şimdi sıkışınca onlara yaklaşmaya başladı. Yönetimin başının belada olması Kürtlerin rahat etmesine yarıyor. Uzun vadede, Kürtler de diğerleri gibi özyönetimlerini oluşturabilmeli ve zaman içinde bu zalim yönetimlerden kurtulup birleşmelidir.'
MELLE PROJESİ SADDAM PATENTLİ Mİ?Kürtlerle ilgili benzer politikalar güden Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin, dinin kontrolü ve denetim altına alınması ile ilgili projelerde de birbirilerini taklit ettikleri sır değil.
Saddam zamanında bizdekine benzer bir 'Melle Projesi' ile medrese, mellelerle birlikte devletin eğitim sistemine entegre edilmiş. İmam-Hatip okulu benzeri din öğretimi ağırlıklı modern okulların içinde ve paralelinde medrese müfredatının uygulandığı bir kurumlaşmaya gidilmiş. Geleneksel medreselerde yetişmiş melleler bir sınav sonucu buralara öğretmen olarak atanmışlar. Böylece hem yetişmiş insanlar değerlendirilmiş, hem de medrese sisteminin devam etmesi sağlanmış bulunuyor. Mezunları, din hizmetleri için görev alabiliyorlar.
Vakıf sistemi ile iç içe işleyen bu kurumlar geleneksel özelliklerini yaşatma imkanı elde etmişlerdir.
Sözgelimi; medrese müfredatında temel alınan 'Sıra Kitapları'nın, küçük bazı değişikliklerle burada okutulduğunu öğrendik.
Medreselerin ödenekleri ve personel aylıkları Vakıflar Bakanlığı (Vizare El Evkaf ıl Kürdistan) tarafından karşılanıyor. Okullar ise, Eğitim Bakanlığına bağlı.
Duhok'ta bu kurumlardan birini ziyaret ettik.
Kurum müdürü; günlük hayatta kullandıkları sarık, şalvar ve yelekten oluşan geleneksel kıyafeti içinde bizi karşıladı.
Personelin bir kısmı bizde olduğu gibi kıravat ve pantolon giymiş, bir kısmı da rahat elbiseler seçmiş. Kıyafetle ilgili bir baskı olmadığını anlıyorsunuz.
Birbirlerine hitapları da geleneksel, bir medrese kavramı olan ve müderrisler için kullanılan 'seyda' şeklinde.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.