Araplar Karadeniz'e yerleşiyor
Trabzon'a 2012'de gelen 2 milyon 600 bin turistin 60 binini Arapların oluşturduğunu ifade eden vali Recep Kızılcık, "Başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt olmak üzere Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının giderek arttığını görmekteyiz. Arapların burayı tercih etmesinde kültürel anlamda yakınlık ve kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyor olmalarının da etkisi var" dedi.
Karadeniz'in doğası, yağmuru, serin havası ve yaylalarını çok seven Arapların, Trabzon ve çevresinde gayrimenkul almaya başladığını kaydeden Kızılcık, yakın zamanda Suudi Arabistan uyruklu 12 kişinin 18 gayrimenkul aldığını, bu gayrimenkullerin 13'ünün konut, 5'inin ise arsa olduğunu bildirdi.
Vali Kızılcık, Arapların daha çok yüksek rakımlı, deniz manzaralı, serin yerleri tercih ettiğini belirterek, "Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre Araplar, genelde 180 metrekare oturma alanı ve 15 metrekare balkonu olan, güvenlikli, site tipi evleri alıyor. Ayrıca güvenliği olan villaları da tercih ettiklerini görüyoruz" diye konuştu.
Vali Kızılcık, Arapların, Uzungöl ve yaylaları çok sevdikleri için gayrimenkul alırken Trabzon'un doğu tarafını, Trabzon ile Of arasını tercih ettiğini anlatarak, şunları söyledi:
"Yap-sat firması dediğimiz firmalarla Suudi Arabistan'dan, İran'dan, Kuveyt'ten Araplar ve İranlı Azerilerle sözleşme imzalandı. Söz konusu inşaatlar tamamlandığında 400 civarında gayrimenkul Araplar ve İranlı Azeriler tarafından teslim alınacak. Gelecek 3-5 yıllık perspektifte bu sayının 5 binlere varacağını tahmin ediyoruz. Ben bir alışverişe şahit oldum, 5 daireyi 3 milyon liraya satın aldılar. Sözleşmesi yapılan 400 dairenin ortalama değerinin 400 bin lira olduğunu düşünürsek Arap turistlere yaklaşık 160 milyon liralık gayrimenkul satışı yapıldı."
Araplar'ın Trabzon'a 3-5 günlük kısa geziler için değil, yılda 2-3 defa tatil yapmak için geldiklerini vurgulayan Kızılcık, Arap turistlerin, kalabalık aileler olarak geldiklerini ve otel odalarından ziyade kendi kültürlerini yaşayıp devam ettirecekleri yerlerde kalmak istediklerini, bu nedenle gayrimenkul almayı tercih ettiklerini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.