Arapça öğrenmek isteyen İstanbul'a geliyor
Ortadoğu'daki bazı ülkelerde son yıllarda yaşanan krizlerin ardından farklı alanlardaki uzmanların bu ülkelerden Türkiye'ye gelmesi ve Arapça öğrenmek isteyen Türk öğrencilerin de söz konusu ülkelere gidememesi, İstanbul'da Arapça eğitimine ivme kazandırdı.
"Arap Baharı" denilen halk hareketlerinin başladığı 2011'den önce her yıl Türkiye'den yaklaşık 30 bin öğrenci, Arapça öğrenmek amacıyla Arap ülkelerine gidiyordu. Ortadoğu'daki bazı ülkelerde yaşanan krizler sebebiyle bu ülkelere gidemeyen Türk öğrenciler, Arap uzmanlar sayesinde aynı eğitimi İstanbul'da almaya başladı.
İstanbul'da her geçen gün artan Arapça eğitim merkezlerinden İlham Vakfı bünyesinde hizmet veren Başakşehir Arap Dili ve İslami İlimler Akademisi'nin Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye'nin son dönemde Arapça öğretiminde nasıl öne çıktığını AA muhabirine anlattı.
"Türkiye'nin kültüründen kopmadan Arapça eğitimi"Kendisinin Arapçayı Suriye'de öğrendiğini ancak 2011'den sonra bu ülkede eğitim alma imkanı kalmadığını aktaran Öztürk, bu süreçte Arapça eğitiminde tecrübeli uzmanların da Türkiye'ye gelmesiyle akademi kurma fikrinin oluştuğunu söyledi. Öztürk şunları kaydetti:
"Türkiye'den her yıl 30 bin öğrenci Arapça ve şer'i ilimler eğitimi için Arap ülkelerine gidiyordu. 2011'de malum olayların başlamasıyla bu kapı kapandı ve bizler Türkiye'de yaşayan insanlar olarak 'bu eksikliği gidermek için ne yapabiliriz' diye düşündük. Yurt dışındaki olaylardan dolayı Türkiye'ye yönelmiş üst seviyedeki akademisyenlerin bir araya geldiği akademik bir oluşum meydana getirdik."
Öztürk, akademide sadece Türklere eğitim vermediklerini 13 ülkeden öğrencileri olduğunu söyledi. "Yurt dışındaki bazı üniversitelerle iş ortaklıklarımız ve çalışmalarımız da oluyor. Örneğin bu sene Makedonya'daki bir üniversitenin öğrencilerine dil kursu verdik." diyen Öztürk, Suriye, Yemen, Filistin ve diğer Arap ülkelerinden tecrübeli öğretmenlerle çalıştıklarını dile getirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.