Arap Birliği'nin ölümü gerçekleşti!
Arap aktivist ve sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarında, İsrail-BAE ve Bahreyn normalleşme anlaşması sonrasında 22 ülkeden oluşan Arap Birliği'nin dönem başkanlığının
Filistin, Katar, Komor Adaları, Kuveyt, Lübnan ve Libya tarafından reddedilmesinin "Arap Birliği'nin vefatı" olduğunu belirtti.
Mısırlı gazeteci Mutez Matar, Filistin'in Arap Birliği dönem başkanlığından çekilmesinin ardından Katar, Komor Adaları, Kuveyt, Lübnan ve Libya'nın da dönem başkanlığını reddettiği belirterek şunları kaydetti:
"Arap Birliği'nin klinik ölümü gerçekleşti. Defnetmek için acele edin ya da İsrail ona başkanlık etsin. Galip olan Allah'tır...!"
Abdullah el-Farisi adlı sosyal medya kullanıcısı paylaşımında, Libya'nın da dönem başkanlığından çekildiğini kaydederek, "Bazı ülkeler Arap Birliği'ni defnetmekten kaçındı... Şimdi birliği kim defnecek?" ifadelerini kullandı.
Radi el-Arabi adlı hesap sahibi de paylaşımında, söz konusu ülkelerin dönem başkanlığını reddetmesinin Arap Birliği'ne yakışan bir son olduğunu ifade etti.
Fehran Havas es-Sadid adlı kullanıcı da, "Yıllar önce vefat eden Arap Birliği'ne Allah rahmet eylesin... Bu ceset yalnız Batı ve İsrail'in emirleriyle ve onların çıkarları gerektiğinde hareket eder duruma geldi." ifadelerini kullandı.
Filistin'in 22 Eylül'de Arap Birliği dönem başkanlığı hakkından vazgeçmesinden bir süre sonra Kuveyt, Katar, Komor Adaları, Lübnan ve son olarak Libya da oturum başkanlığını kabul etmedi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, aldıkları kararı, "birliğin genel sekreterliğinin İsrail ile anlaşma imzalamış olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'i destekleyici bir tutum sergilemesine" bağladı.
Birliğin dışişleri bakanları, 9 Eylül'de, Filistin tarafından sunulan ve BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını kınayan bir karar tasarısını reddetmişti.
BAE ve Bahreyn, 15 Eylül'de ABD'nin ara buluculuğunda Beyaz Saray'da İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalamıştı.
Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla 1945'te kurulan Arap Birliği yıllar içinde yeterince etkin olmamakla eleştiriliyor. Gözlemciler, 22 ülkenin üye olduğu Birliğin çok sayıdaki kararının kağıt üstünde kaldığını belirtiyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.