Arap Birliği, özel gündemle toplandı!
Arap Birliği, ABD’nin Filistinli mülteciler için Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’na (UNRWA) ayırdığı fonları iptal etmesi üzerine Filistin özel gündemiyle toplandı.
UNRWA’nın acilen 200 milyon dolarlık ihtiyacının Körfez ülkeleri ve Avrupa Birliği tarafından temin edilmesi üzerinde duruldu.
UNRWA’nın, ABD fonlarının iptal edilmesiyle zor günler geçirdiği biliniyor. Örgütün kısa vadede 446 milyon dolarlık fona ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar, Filistinliler için 50 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.
UNRWA, Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze'de yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye hizmet veriyor. Mültecilerin çoğunluğunu, 1948 savaşında evlerinden sürülen 700 bin Filistinlinin torunları oluşturuyor.
ABD yönetimi geçen ay UNRWA’ya verdiği desteği kestiğini duyurmuştu.
ARAP BİRLİĞİ'NİN KURULUŞU VE AMACI
Arap Birliği; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye tarafından 22 Mart 1945 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire'de kuruldu. Merkezi Kahire'de olan Arap Birliği'nin 22 üyesi vardır.
Örgüt, Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Ülkeler arasında oluşturulan ortak pazar 1965 yılında ilan edilmiştir. Türkiye daimi gözlemci olarak bulunuyor.
Arap ülkeleri arasında ilk ittifak 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşmiştir. 1944'te imzalanan İskenderiye Protokolü ile Arap Birliği’nin temelinin atıldığı ifade edilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.