Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.57
Gram Altın
2492.14
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Arama kurtarma ekipleri örnek oldu

Türkiye ekonomisinin kalkınmasında önemli bir yer tutan bazı otomotiv markalarından Anadolu Isuzu, Ford Otosan, Otokar, Oyak Renault, Tofaş ve Toyota, deprem bölgesine yaptığı ayni ve maddi yardımların yanı sıra arama kurtarma ekipleriyle de yüzlerce insanımızın enkazdan sağ çıkarılmasına sebep oldu.
​Arama kurtarma ekipleri örnek oldu
27 Şubat 2023 00:00:00
Türkiye ekonomisinin kalkınmasında önemli bir yer tutan bazı otomotiv markalarından Anadolu Isuzu, Ford Otosan, Otokar, Oyak Renault, Tofaş ve Toyota, deprem bölgesine yaptığı ayni ve maddi yardımların yanı sıra arama kurtarma ekipleriyle de yüzlerce insanımızın enkazdan sağ çıkarılmasına sebep oldu.

HABER: Fırat İpek

Otomotiv sanayi ülke ekonomisine, istihdamına, teknolojisine, kaliteli ve nitelikli insan yetiştirilmesine ciddi katkı sağlayan bir sektör. Türkiye’de üretim yapan otomotiv markaları da bu misyonu yerine getiriyor. Nitekim Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı veriler, üretim, satış ve ihracattaki başarıyı ortaya koydu. Rapora göre, Ocak 2023’te toplam üretim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarak 111 bin 837 adet olurken toplam pazar yüzde 35 artarak 53 bin 509 adet gerçekleşti. Aynı ay 2.8 milyar dolar da otomotiv ihracatı gerçekleşti.

Yüzlerce insanı enkazdan sağ çıkardılar

Tüm bunların yanı sıra yüreğimize hançer gibi saplanan 1999 Gölcük depreminden sonra harekete geçen ülkemizde üretim yapan otomotiv markaları, kendi bünyelerinde arama kurtarma ekipleri oluşturdu. Aradan geçen zaman diliminde yaşanan tabi afetlerde yerini alan ekipler, ‘Asrın Felaketi’ olan ve 11 ilimizi etkileyen depremde de enkaz çalışmalarındaki yerini aldı. Adeta milletimizin üzerine yıkılan binlerce binanın enkazında bir nefes arayan 30 binden fazla arama kurtarma ekibinin içerisinde yer alan bu ekipler, yüzlerce insanın kurtarılmasını sağladı

anadoluısuzu-ISKUT_fea93d66423b198018ecac48d7744322.jpg

Tüm firmalara örnek oldu

Tüm otomotiv şirketleri, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep, Hatay, Adana, Osmaniye, Malatya, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Elazığ’a her türlü ayni ve nakdi yardımı bulundu. Fakat özellikle ülkemizde üretim yapan bazı markalardan Anadolu Isuzu, Ford Otosan, Otokar, Oyak Renault, Tofaş ve Toyota bünyesinde kurdukları arama kurtarma ekipleriyle de yerini aldı. Pandemi dahil her türlü felakette hızlı ve organize reaksiyon gösteren otomotiv sektörü, tüm firmalara örnek oldu.

ford-FOKE_1c2a942a80659207355db09ae4750cae.jpg

Arama kurtarma yapan otomotiv markaları

ANADOLU ISUZU

AFAD eğitimlerini tamamlamış Anadolu Isuzu çalışanlarından oluşan ISKUT (Isuzu Arama Kurtarma Ekibi), 1 doktor dahil olmak üzere 10 gönüllü Isuzu çalışanından oluşuyor. ISKUT, AFAD koordinasyonuyla Adıyaman’da kurtarma çalışmalarına katıldı.

FORD OTOSAN

2000 yılında Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasında kurulan arama kurtarma ekibi FOKE, onlarca hayatın kurtarılmasına vesile oldu.

OTOKAR

Otokar Doğal Afet Arama Kurtarma ekibi ODAK, deprem felaketi sonrasında afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla yola çıktı. İlk olarak Gaziantep’te bulunan ODAK, Sakarya Afet Gönüllüler Derneği (AFGD) ile birlikte yapmış oldukları arama kurtarma çalışmaları sonucunda çok sayıda vatandaşımızın sağ kurtarılmasını sağladı. ODAK ekibi 11 üyesiyle Gaziantep ve Antakya'da görev aldı. Ayrıca depremden hemen sonra tasarlanan Mobil Mutfak otobüsünde, Otokar aşçıları pişirdikleri yemekleri depremzedelere dağıttı.

OYAK RENAULT

Bölgede yerini alan 30 kişilik Oyak Renault Arama Kurtarma Ekibi (ORKUT), AFAD ekipleriyle iş birliği içinde çalışarak, vatandaşlarımızın enkazdan sağ çıkarılmasını sağladı.

TOFAŞ

AFAD ile koordineli şekilde, depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olabilmek için Tofaş’tan 15 kişilik arama kurtarma ekibi bölgeye hızlıca giderek arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. Ayrıca Kahramanmaraş’ta 130 saat enkaz altında kalan kızçocuğunu Tofaş arama kurtarma ekibi çıkarttı.

TOYOTA

Deprem felaketinin ilk gününden itibaren bölgedeki çalışmalarını sürdüren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, depremin hemen ardından arama kurtarma operasyonlarını yürütmek üzere 51 çalışanından oluşan bir afet müdahale ekibi görevlendirdi. Şirket çalışanları Hatay şehir merkezinde kurtarma faaliyetlerinde bulundu. Ekip enkazdan 19 kişiyi ve 2 köpeği kurtardı. Bölgedeki diğer arama kurtarma ekiplerine medikal destek de sağladı.

otokar-ODAK_b82d15c42ff42cfb0938b1af71b6b3a2.jpeg