Arakanlı Müslümanların umudu Türkiye
Ezgi ÇelikAnkara
Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı katliamdan kaçmayı başaran Arakanlılar, Bangladeş'deki kamplarda ve sınıra yakın yerlerde hayata tutunmaya çalışıyor. Bölgede bir milyona yakın Rohingya Müslümanları temel insani ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor. Tüm dünya ülkeleri bu insanlık dışı muameleyi görmezden gelmeye devam ediyor. Bu noktada harekete geçen Türkiye'de ki kurumlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve milletvekilleri, Arakanlı Müslümanlara umut ışığı oluyor. Türk Kızılayı, Sivil Toplum Kuruluşları(STK), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gibi kuruluşlar Arakan'dan kaçarak Bangladeş'e sığınan mazlum Müslümanlara yardım eli uzatıyor.
"Türkiye'den Arakan'a yardım eli"
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'den Arakan'a giderek Rohingya Müslümanlarının yaşadığı kampları ziyaret eden AK Parti milletvekillerinden oluşan altı kişilik heyet bu insanlık dramına tanıklık etti. Ak Parti Milletvekilleri Serap Yaşar, Tülay Kaynarca, Hasan Karal, Mahmut Kaçar, Mehmet İlker Çitil, Mustafa Şükrü Nazlı ihtiyaç sahiplerine kendi elleriyle yardım malzemesi dağıtımları gerçekleştirdi. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, ziyaret kapsamında yaşananların detaylarını gazetemize anlattı.
"Sefalete mahku00fbm ediliyorlar"
AK Parti Milletvekili Kaçar, 25 Ağustos 2017 tarihinin Arakanlı Müslümanlara yapılan zulmün ve büyük trajedinin son perdesi olduğunu aktardı. Son 5 ayda Myanmar içindeki Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e göç etmek zorunda kaldığını belirten Kaçar, Myanmar ordusunun ve Budist çetelerin zulmünü 'etnik temizlik' olarak niteledi. Ziyaret kapsamında dünyanın en mazlum ve mağdur halkıyla karşılaştıklarını söyleyen Kaçar, Arakanlı Müslümanların insani yaşam şartlarının olmadığı bir sefalet içerisinde yaşamaya mahku00fbm bırakıldığını ifade etti. Kaçar, "Bölgedeki bir milyon insan kötü şartlarda, en temel ihtiyaçlarından yoksun ve gelecekle ilgili ciddi sıkıntılar yaşayarak yaşam mücadelesi veriyor. Rohingya'lı Müslümanların yaklaşık 40 yıldır yaşadığı bu insanlık dramı ise dünya kamuoyunda yer bulmamaya devam ediyor" dedi.
"Türkiye, seferberlik başlattı"
Dünyadaki mazlumların hamisi ve koruyucusu Türkiye'nin Arakanlı Müslümanların da yüreğinde yer ettiğini aktaran Kaçar, şöyle konuştu: "Türkiye, tüm dünya mazlumlarının umududur. Ziyaretlerimiz kapsamında Arakanlı Müslüman kardeşlerimizle sohbet etme fırsatı bulduk. Türkiye'den geldiğimizi öğrenen Arakanlı kardeşlerimizin yüzlerindeki gülümsemeye ve gözlerindeki umuda şahitlik ettik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak büyük bir onur duydum. Yaşananlar bize büyük bir sorumluluk yükledi. Şu anda ülkemizin birçok kamu kurumu Arakan için seferber olmuş durumdadır. Çünkü Arakanlı Müslümanların gelecekle ilgili problemlerinin çözümü noktasındaki tek beklentileri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi.
"Arakanlı Müslümanlar sahra hastanesine kavuştu"
TİKA, Diyanet Vakfı, İHH, AFAD, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı'nın önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Milletvekili Kaçar, detaylarını şu sözlerle paylaştı: "AFAD, 100 bin Arakanlıya geçici barınma sağlayacak. Türk Kızılay'ının 25 bin kişinin temiz su ihtiyacını karşılayacak su kuyusu ile ilgili çalışmaları var. Kızılay'ın ilk günden itibaren on binlerce gıda ve hijyen kolisi, battaniye ve giyecekle ilgili yardım sağlıyor. Sağlık Bakanlığımız bölgede 50 yataklı bir sahra hastanesini tamamlamış durumda ve 4 Şubat itibariyle faaliyete geçiyor. Bunun içinde yaklaşık 40 kişilik bir sağlık ekibi Bangladeş'te olacak. Yine TİKA'nın 100 civarında çadır okulla ilgili bir çalışması var. Türkiye Sivil toplum örgütlerinin de yaptığı çalışmalar var. İHH başta olmak üzere ülkemizden birçok STK ihtiyaçların karşılanmasına yönelik hayata geçirdiği son derece önemli çalışmalar var. Bölgede, Türkiye sahaya indikten sonra vaziyeti kurtarmak için bulunan birkaç Batı'lı STK var. Ama bunlarında amacının Arakanlı Müslümanların sorunlarına çözüm bulmaktan ziyade misyonerlik faaliyetleri için orada bulunduklarını gördük" dedi.
"Umutları Erdoğan ve Türkiye"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM, NATO, AB ve diğer uluslararası platformlarda Arakanlı Müslümanlara yapılan zulmün durdurulması için girişimlerde bulunduğunu vurgulayan Kaçar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Batı, her zaman olduğu gibi menfaati olmayan coğrafyalara karşı sırtını dönmüş ve Rohingya'lı Müslümanların yaşadığı zulme de seyirci kalmıştır. Saldırıların başladığı ilk günden itibaren Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın bu konudaki açıklamaları, uluslar arası camiaya çağrısı ve duruşu zulmün dünya kamuoyunda yer etmesi açısından büyük önem arz etmiştir. Arakanlı Müslümanlara şefkat elini götüren tek ülke Türkiye'dir. Arakanlı Müslümanlar gelecekle ilgili problemlerinin çözümüne Türkiye'yi bir umut olarak görmektedir. Çünkü bu meselenin temel çözümü bu insanların asıl vatanlarına Arakan eyaletine dönmeleridir. Bunun için öncelikle vatandaşlık haklarının geri verilmesi ve eşit yurttaş olarak orada yaşamaları gerekmektedir. Çözüm noktasında uluslar arası kuruluşlar harekete geçerek Myanmar hükümetine baskı oluşturmalarıdır. Bu konuda Birleşmiş Milletlerin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Türkiye bu problemin kalıcı çözümü için hem İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde hem de Birleşmiş Milletler nezdinde önemli girişimler yaptığını hepimiz biliyor ve takip ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.