Arakanlı Müslümanların durumu endişe veriyor
Bangladeş hükümeti, Myanmar'daki baskı ve zulümden kaçarak ülkeye sığınan Arakanlıları uluslararası tepkilere rağmen 2020 yılının sonlarında Bengal Körfezi'ndeki Bhasan Char Adası'na götürmeye başladı.
İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların yanlış bilgilerle adaya götürülmeye ikna edildiğini veya zorlandığını ileri sürerken, Bangladeş hükümeti mültecilerin gönüllü olarak oraya gittiğini ve adada daha iyi yaşam koşullarına sahip olduğunu savunuyor.
Kıyıdan 50 kilometre uzaktaki adanın izole ve doğal afetlere karşı korunaksız oluşu da mültecilerin güvenliği açısından endişe oluşturmaya devam ediyor.
Öte yandan, Myanmar'daki siyasi çalkalanmaların etkisiyle göçmen yükü git gide artan Bangladeş'in, Arakanlılar için bulduğu Bhasan Char "çözümü", bazı çevrelerce halihazırda baskı ve zulümden kaçan insanlar için yeni bir "hapishane" olarak değerlendiriliyor.
Bhasan Char yolculuğu 1 yıl önce başladı
Bangladeş'te 4 Aralık 2020'de 100 aileden oluşan 600 kişilik ilk grup, 29 Aralık 2020'de de yaklaşık 1000 kişilik ikinci grup adaya götürüldü.
O tarihten bu yana Bangladeş, yaklaşık 20 bin Arakanlı Müslüman'ı peyderpey Bhasan Char'a yerleştirdi.
Son olarak, 25 Kasım'da 379 kişi daha iyi bir hayat bulma umudu ile adaya ulaştı.
İlk dönemlerde adadaki mültecilerin, ana karadaki Cox's Bazar mülteci kampında kalan aileleriyle görüşmelerine izin verilmezken, 1 Aralık'ta hükümetten ilk izin çıktı, 68 Arakanlı kamplara gelerek aileleri ile görüştü.
BM ile Mutabakat Anlaşması imzalandı
Adaya belli aralıklarla mültecileri yerleştirmeyi sürdüren Bangladeş, uluslararası tepkilerin önüne geçmek için yabancı diplomatları, adayı ve buradaki yaşam koşullarını gözlemlemeleri için Bhasan Char'a davet etti.
İslam İşbirliği Teşkilatı heyeti, 2 Mart 2021'de, Bhasan Char Adası'nı ziyaret etti.
Birleşmiş Milletler (BM) heyeti de 17 Mart’ta adaya giderek incelemelerde bulundu.
BM ve Bangladeş hükümeti arasında, 9 Ekim 2021'de, adaya yapılacak yardımların ve insani yatırımların uluslararası çerçevesini oluşturmak için Mutabakat Anlaşması imzalandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.