Araç sahipleri dikkat! Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem
Yarından itibaren, zorunlu trafik sigortası kapsamında yer alan riskli basamaklardaki sürücülerin poliçe sorunlarına çözüm getirecek olan "Sigorta Aracıları Teklif Platformu" uygulaması devreye alınacak.
Bu platform sayesinde sürücülerin poliçelere daha hızlı ve kolay bir şekilde erişmeleri hedeflenirken, aynı zamanda teklif vermeyen sigorta şirketlerinin tespiti de daha da kolaylaşacak.
Sigorta Bilgi Merkezi tarafından kurulan ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda faaliyet gösterecek olan platform uygulamasında, trafik ruhsatına sahip olan sigorta şirketlerinin üyeliği zorunlu hale getirilmiş ve sisteme entegre edildi. Bu süreçte, 17 bin sigorta acentesinin üyelik süreci isteğe bağlı tutulmuş ve üyelik ücreti ödeme şartı getirildi.
Teminat mektubu talep edilmeyecek
SEDDK'nin platformun işleyişine dair yayınladığı genelgeye göre, sigorta şirketleri aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle platform üzerinden organik bir şekilde süreçleri yürütecek. Platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmelerinde, teminat mektubu sunulması veya kefalet sigortası talep edilmeyecek, ayrıca sigorta şirketi, acentenin sadece tek bir şirketle çalışmasına ilişkin kısıtlama getiremeyecek. Acentenin müşteri portföyüne zarar verecek düzenlemeler de yapılamayacak.
Teklif alma süreci iki faza ayrıldı
Teklif alma süreci iki faza ayrıldı. İlk fazda, acenteler halihazırda anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakika içinde teklif alabilecek. Onaylanan teklifler işleme alınacak ve 10 dakikalık süre içinde teklif alamayan acenteler ikinci faza geçecek. İkinci faza geçildiğinde, acenteler platform üzerinden aracılık sözleşmesi yaptıkları diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecek. Bu aşamada da 10 dakika içinde teklifler alınacak ve teklif numaraları üzerinden poliçeler tanzim edilecek.
Şirketlerin teklif vermeyi reddetmesi veya verilen teklifle gün sonuna kadar poliçe düzenlememesi, poliçe düzenlememek olarak değerlendirilecek. Bu sayede teklif vermeyen şirketler kolayca tespit edilebilecek.
Acentelerin işi kolaylaşacak
TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut, yarın devreye alınacak teklif platformunun, amacına uygun olarak çalışması halinde acentenin işini kolaylaştıracağını belirtti.
Korkut, platform üzerinden yapılacak aracılık sözleşmelerine dikkati çekerek, "Genelgeye göre, şirketlerin acentelik vermemesi durumunda 3 ay boyunca yeniden başvuru yapılamaması poliçeye ulaşım açısından sorun oluşturabilir." dedi.
Kazanılan zamanın hem acenteye hem de sektöre faydası olacağını ifade eden Korkut, uygulamada çıkabilecek sorunlarla ilgili SEDDK ile devamlı irtibatta olduklarını, sektörün gelişimi için tüm taraflarla eş güdümlü çalıştıklarını söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.