Dolar (USD)
34.20
Euro (EUR)
37.09
Gram Altın
2981.32
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Araç sahipleri dikkat: Yeni zam geliyor

Son dönemde araçsahipleri akaryakıtta olabilecek zam takibi yapıyorlar. Alınan son bilgilere göre, benzin fiyatlarına 25 Temmuz salı gününden itibaren 2 lira zam geliyor.
Araç sahipleri dikkat: Yeni zam geliyor
22 Temmuz 2023 11:00:00
Son dönemde araçsahipleri akaryakıtta olabilecek zam takibi yapıyorlar. Alınan son bilgilere göre, benzin fiyatlarına 25 Temmuz salı gününden itibaren 2 lira zam geliyor.

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

Benzine zam geliyor

Benzin fiyatlarına 25 Temmuz salı gününden itibaren 2 lira zam geliyor. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul'da motorinin litre fiyatı 33.92 liradan satılıyor.

Benzinin litresi ise ortalama 34.05 liradan satılıyor.

akk_5e968460cafe7fbf196338af005a30ff.jpg

Akaryakıt nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Akaryakıt fiyatlarında artışın muhtemel sebepleri

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında şunlar yer alıyor:

Uluslararası Enerji piyasası faktörleri

Dünya genelindeki ekonomik ve politik durumlar, petrol arz ve talebi, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ülkelerinin politikaları ve diğer üretici ülkelerin kararları akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olabiliyor. Bu faktörlerin bir araya gelmesiyle, ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarında dalgalanmalar yaşanabiliyor.

Döviz kuru dalgalanmaları

Ülkemizin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal etmesi, döviz kuru dalgalanmalarının akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olmasına neden oluyor. Döviz kuru artışları, akaryakıt fiyatlarının yükselmesine yol açabiliyor.

Vergi ve Fonlar

Akaryakıt fiyatlarındaki zamlarda, vergi ve fonlar da önemli bir paya sahip. Devletin akaryakıt fiyatları üzerinde uyguladığı vergi ve fon politikaları, tüketiciye yansıyan fiyatların belirlenmesinde etkili oluyor.

Taşımacılık ve Dağıtım Maliyetleri

Akaryakıtın rafinerilerden tüketiciye ulaşmasında rol oynayan taşımacılık ve dağıtım maliyetleri de fiyatlara yansıyor. Bu maliyetlerdeki artışlar, nihai tüketici fiyatlarına yansıyabiliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme