Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2433.93
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Araç plaka sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama , araçla ilgili tüm bilgilerin bulunduğu bir işlemdir. Peki plaka sorgulama nasıl yapılır? İşte haberimiz...
Araç plaka sorgulama nedir? Nasıl yapılır?
08 Ağustos 2018 14:28:00
Araç plaka sorgulama , araçla ilgili tüm bilgilerin bulunduğu bir işlemdir. Peki plaka sorgulama nasıl yapılır? İşte haberimiz...

Genellikle İkinci el araç satın alan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de plaka sorgulama işlemi, Bu işlem sayesinde araçla ilgili tüm bilgilere sahip olabiliyorsunuz. Peki plaka sorgulama nasıl yapılır? İşte detaylar...

Araç plaka sorgulama için uygulanabilecek dört farklı yöntem vardır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü ve SMS bu yöntemler arasında yer alır. Ancak kısa ve kolay bir arayüze sahip olduğu için için en çok kullanılan seçenek e-devlet kapısıdır. PTT şubelerinden alınan şifre ile kolayca e-devlet sistemine giriş yapılabilir. Ayrıca internet bankacılığı, e-imza, T.C. kimlik kartı gibi farklı yöntemler de giriş esnasında kullanılır.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA Sbm.gov.tr internet sitesine giriş yapılarak sorgulama işlemi yapılır. Araç plaka sorgulaması için T.C. kimlik numarası bilgisine ihtiyaç duyulur. Siteye giriş yaptıktan sonra da ana sayfa üzerindeki "Sorgulamalar ve Online İşlemler" menüsü üzerinden sorgulama işlemi tamamlanır.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü ile araç plaka sorgulama işlemi yapmak için egm.gov.tr internet adresini ziyaret edilmelidir. Ardından "Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama" bağlantısı ile plaka sorgulama işlemi yapılır. Ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri sorgulama işlemi için yeterlidir.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

En çok kullanılan araç plaka sorgulama yöntemlerinden bir tanesi de e-devlettir. Turkıye.gov.tr adresi üzerinden sisteme giriş yapılabilir. Uygulamaya girildikten sonra e-Hizmetler sekmesinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü seçilmelidir. Hemen ardından "Araç Plaka Sorgulama" bağlantısı kullanılarak sorgulama işlemi yapılır. Plaka sorgulama ile araca ait tüm bilgilere erişebilmek mümkündür. Aracın modeli, rengi, markası, sahip olduğu belge tarihi ve tescil birimi bu bilgiler arasında değerlendirilir. Bu bilgiler sayesinde aracın çalıntı olup olmadığı, herhangi bir kaza geçirip geçirmediği rahatlıkla öğrenilebilir.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Öte yandan SMS yoluyla da araç sorgulama yapılabilir. SMS yöntemi, tüm operatörler için geçerlidir. Vodafone, Turkcell, Avea ve Türk Telekom gibi tüm operatörler aracılığıyla 7 TL karşılığında sorgulama yapabilir. Sorgulama sonrası aracın kaskolu, kaskosuz gün sayısı ve trafiğe çıkış tarihi gibi pek çok bilgiye ulaşılabilir. Bunun için "DETAY boşluk PLAKA" yazılarak 5664'e mesaj gönderilmelidir. Araçta değişen parça bilgisi için de "PARCA PLAKA" yazılıp 5664'e kısa mesaj atılmalıdır. Kısa mesaj yoluyla araç plakası dışında trafik ve poliçe bilgilerine de erişilebilir. Aracın plakası değiştirilmiş olsa bile hasar bilgisine ulaşım sağlanır.