Arabuluculuk, dava sayısını azalttı
Ezgi ÇelikAnkara
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Noterler Birliği'nde gerçekleştirilen "Türkiye Noterler Birliği 47. Olağan Kongresi"nde açıklamalarda bulundu. Türkiye Noterler Birliği'nin her zaman Adalet Bakanlığıyla uyum içinde çalıştığını belirten Bakan Gül, noterliğin kamu hizmeti olarak adalet hizmetinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.
"Arabuluculuk uygulaması başarıyla devam ediyor"
Ülkemizde artan nüfus ile birlikte kişiler arasındaki uyuşmazlıkların arttığının altını çizen Bakan Gül, bu durumun dava sayısını ve mahkemelerin iş yükünü artırdığını dile getirdi. Bu anlamda ana hedeflerinin toplumun her kesimine güven veren adalet sistemini tesis etmek olduğunu kaydeden Gül, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Zorunlu arabuluculuk uygulaması Ocak ayından itibaren başarıyla devam etmektedir. Geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile 31 Mayıs tarihlerini kıyasladığımızda geçen yıl 100 dava açılmış. Aynı dönemler arasında bu yıl iş mahkemelerinde açılan dava sayısı 24 bin küsurdur. Yani, yaklaşık yüzde 80 oranında vatandaşlarımız, iş ve işverenler mahkemelere gitmemiş, 'alternatif uzlaşma yoluyla ben anlaştım' demiş. 4 yıl sürecek bir ihtilafı belki birkaç saat içinde anlaşmayla sonuçlandırmıştır" dedi.
"Noterlerin katkısı büyük"
Bakan Gül, noterlerin uyuşmazlıkları henüz ortaya çıkmadan önleme ve çıkan uyuşmazlıkları çözmekte çok önemli katkı sağladığını dile getirdi. Veraset ilamının noterler tarafından veriliyor olmasının da iş gücünü azaltma noktasında önemli bir yerinin olduğunu aktaran Bakan Gül, şöyle konuştu: "Gayri menkul satış ve tescil işlemleri yönünden de tapu işlemlerinin, devir işlemlerinin noterlerimiz tarafından yapılması hususunu Bakanlar Kurulunda da arz ettik, bu konuda sunum yaptık. Başbakanımız, Bakanlar Kurulumuz tarafından da prensipte uygun görüldü. İnşallah seçimlerden sonra da ilgili Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile oturarak bunun teknik ayrıntılarını Türkiye Noterler Birliği ile çalışacağız ve bu konudaki yetkilerimizi de noterlerimize devretmeyi planlıyoruz" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.