Arabanız aslında casusluk yapıyor olabilir mi?
Milatgazetesi.com
Teknoloji gelişirken pek çok şirket bunu fırsata çeviriyor ve teknolojinin imkânları sayesinde gelirlerini arttırmak istiyor. Bunun için yapılan çalışmalardan biri de toplanan verilerden yararlanmak. Veri toplama işi ise teknoloji ile korkutucu hale geldi.
Olaya ticari olarak bakıldığında, sigorta şirketleri sürücü verilerini toplayarak araç sahibine bir puanlamada bulunabilir ve ona göre indirimler sunabilir. Söz konusu uygulama yurt dışında uygulanıyor. İstek dâhilinde takılan özel veri okuyucusu ile sürücülere indirim fırsatı sunuluyor. Şirketin olumlu rapor vermesi halinde sigorta primi biraz daha aşağıya iniyor.
Öte yandan, bugün üretilen pek çok arabada kurulu bir tür kara kutu veri kaydedicisi var. ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) kısa süre önce, bu kayıt cihazlarının kaza durumunda daha fazla bilgi tutması gerektiğini önerdi. Özellikle sürücülerin, kaza meydana gelmeden önce sürücü yardım sistemlerini nasıl kullandıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğini belirtti.
Aracınız sizi dinleyebilir
Söz konusu uygulamalar sürücü yararına gelişmeler gibi görünse de, kullanıcılara bildirmen farklı verileri toplamaları mümkün. Ancak yine de endişe edilecek tek şey bu değil, çünkü yeni nesil araçlar internet, GPS ve ses tanıma gibi teknolojilerle donatılmış durumda. Bu bağlantılar sayesinde kullanıcı ile sürekli bağlantı halinde. Dolayısıyla bir şirket ya da kurumun sizi adım adım takip edebileceğini tahmin etmek zor değil. Hatta aracın içinde ne konuştuğunuzu bile kolayca dinleyebilirler.
Parmak izinden sürücü tanıyor
İlk bakışta bu komplo teorisi gibi görünebilir, ama son teknoloji sistemlere yakından baktığımızda bunun komplo teorisinden daha fazlası olduğunu anlayabilirsiniz. Örneğin bugün lüks bir Alman markasının ürettiği bilgi - eğlence sistemi sürücüye o kadar iyi uyum sağlıyor ki, bu uyum korkutuyor. Sistem, her gün aynı saatte yaptığınız işleri belirliyor ve rotanızı otomatik olarak çıkartıyor. Hatta her gün aynı saatte telefonla görüştüğünüz biri varsa, size aynı saatte bu kişiyi aramak isteyip istemediğinizi soruyor. Daha ürkütücü olan ise, parmak izi okuyucusu sayesinde kimin araba kullandığını takip ediyor.
Bütün bunlar, arabalarımızın bizi gözetleme konusunda her zamankinden daha yetenekli olduğunu gösteriyor. Asıl soru ise, bu sistemler sadece bize açıkladıkları kadar veri mi topluyor? Yahut bu verileri sadece bizim hizmetimiz için mi topluyor?
Peki, sizi gözetlemesi ve sizi takip etmesi konusunda arabanıza ne kadar güveniyorsunuz?
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.