Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2429.38
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ARABA ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ NASIL ÇIKAR?

Araç kullanıcılarının bir çoğu araba üzerindeki boya lekeleri nasıl çıkar? sorusunu merak ediyor.
ARABA ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ NASIL ÇIKAR?
17 Nisan 2023 11:40:51
Araç kullanıcılarının bir çoğu araba üzerindeki boya lekeleri nasıl çıkar? sorusunu merak ediyor.

Araç kullanıcılarının bir çoğu araba üzerindeki boya lekeleri nasıl çıkar? sorusunu merak ediyor.

Arabaya sıçrayan boya lekeleri her araç sahibi için rahatsız edici bir durum olarak öne çıkar. Araç bakım ve temizliğine önem veren araç sahipleri için ise bu durum korkunç görünür. Araç içi ve dışının doğru yöntemlerle temizlenmesi aracın göstereceği performans üzerinde de etkilidir. Aracın bakımlarının ve temizliğinin aksatılması zaman içerisinde çeşitli sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Arabada boya lekesi görmek herkesçe hayal kırıklığı oluşturur. Bu durum kimsenin hoşuna gitmez. Aracın hem iç hem de dış görüntüsü tertemiz olsun diye uğraşılsa da bazen birtakım sorunlarla karşı karşıya kalmaz kaçınılmaz olur. Boya lekeleri de bu durumlardan biridir. Araca sıçrayan boya lekeleri fazla rahatsızlık verse de bu durumdan kurtulmanın yöntemleri de mevcuttur. Peki arabaya sıçrayan boya lekesi nasıl çıkarılır? İşte merak edilen her şey...

boya lekesi_0d9dc27d5f90f74d6ead1216f3f0c56d.jpg

ARABAYA SIÇRAYAN BOYA LEKELERİNİ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Arabaya sıçrayan boya lekelerini çıkarma yöntemleri nelerdir? sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Araba üzerinde bulunan boya lekeleri doğru yöntemler uygulandığında kolay bir şekilde çıkarılabilir. Bu işlemi yapmadan önce boya temizliği için kullanılması gereken ürünleri hazırlamak önemlidir. Boyanın kalma süresi de boyanın çıkarılması işlemi üzerinde etkilidir. Dolayısıyla yeni sıçramış bir boyayı araba üzerinden arındırmak kalmış eski bir boyayı temizlemekten daha az zaman alır. Yeni oluşan boya lekesi için su ve sabun yeterli olacaktır. Boy lekesi henüz yeni oluştuysa bunun için hazırlanan su ve sabun karışımı kullanılabilir. Hazırlanan karışım boya üzerine uygulanır ve yumuşak bir bez yardımıyla silme işlemine geçilir. Bu yöntem fazla ovalama gerektirmez. Böylece araç yüzeyinde herhangi bir sorun da meydana gelmemiş olur. Sabunlu su yöntemi boya çıkarmanın en hasarsız yollarından biridir. İkinci bir yöntem ise oluşan boyayı inceltmeye yarayan bir çözelti kullanmaktır. Tiner bu noktada iyi bir çıkarıcıdır. Ancak bu ürünü kullanırken araca zarar verememek için dikkatli bir şekilde uygulamak gerekir. Ürün yumuşak bir beze ya da pamuğa az miktarda dökülüp boya üzerine uygulanır. Yine yumuşak yapılı bir bez yardımıyla dairesel hareketlerle ovulur. Boya araçtan temizlendikten sonra tiner sürülen bölge su ile durulanarak temizlenir. Kullanılabilecek üüçün bir yöntem de vazelin kullanmaktır. Vazelinin yumuşatma özelliği boyanın araç üzerinden çıkmasını sağlayacaktır. Boya kalıntısının oluştuğu alana vazelini sürdükten sonra yaklaşık 10-12 saat kadar bekletilmesi önerilir. Boya üzerinde kalan vazelin bekleme süresi tamamlandığında tazyikli su ile araçtan giderilir. Basınçlı su vazelin araçtan arındırılana kadar uygulanır. Son olarak kullanılabilecek ürünlerden biri de asetondur. Asetonu pamuk üzerine damlatıp boyaya uyguladıktan sonra ovma işlemine geçilir. Boya kalıntısı çıktıktan sonra aseton sürülen bölge yıkanarak temizlenir.

araç boyama_6984a6d50d65022c5f03253efc1c655e.jpg

ARABA KOLTUĞUNDAN BOYA NASIL ÇIKAR?

Araba koltuğundan boya nasıl çıkar? sorusu da genel olarak merak edilen bir konudur. Yukarıda belirtilen yöntemlerin tümü araba camı, tamponu ya da çamurluğu üzerinde uygulanabilir. Ancak boyanın araç içine sıçramış olması durumunda bu yöntemler aracın iç aksanlarına zarar verebilir. Araba koltuğuna sıçrayan boyalar için yapılacak ilk işlem çabuk hareket etmektir. Boyanın kolay bir şekilde giderilmesi için hızlı hareket etmek yapılacak işlemi kolaylaştırır. Bunun için evde kullanılan herhangi bir temizleyici tercih edilebilir. Özellikle yağ çözücüler bu konuda oldukça iyi. Kullanılacak ürün beze ya da pamuğa dökülüp boya çıkana kadar boyalı yüzey ovalanır. Boya tamamen çıktıktan sonra su ile durulama yapılması gerekir. Tüm işlemler bittiğinde temizlenen bölge kurutulmalıdır.