AP'deki Türkiye dostlarından Erdoğan'a mektup
26 Haziran 2013 16:38:00
Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Türk dostu parlamenterler, Başbakan Erdoğan'a yazdıkları açık mektupta samimi çevrecilerin endişelerini paylaşırken, şiddete başvuranları kınadı.
Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Türk dostu parlamenterler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları açık mektupta samimi çevrecilerin endişelerini paylaşırken, şiddete başvuranları kınadı.
AP'nin Gezi Parkı olaylarıyla ilgili kararından rahatsız olan Türkiye dostu parlamenterler, hazırladıkları ortak mektupta Avrupa Birliği'ne, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik fasıllarının açılması çağrısında bulundu.
AP'deki Türkiye'nin Dostları Grubu'nun mektubunda, "Türkiye-Avrupa dostluğunu aktif şekilde teşvik ediyoruz ve Türkiye'nin diğer faktörlerin yanı sıra AB üyelik özlemi çerçevesinde devasa siyasi ve ekonomik gelişme kaydettiğini kabul ediyoruz. Türkiye'yi daha fazla demokratikleşme yolunda destekliyor ve Avrupa değerlerinin benimsenmesini teşvik ediyoruz. Başbakanlığınız süresinde Türkiye'nin bu doğrultuda tarihi ilerleme sağladığını kabul ediyoruz" ifadesi kullanıldı.
Mektupta, Türkiye'deki son olaylardan duydukları endişeyi dile getiren parlamenterler, polisin aşırı güç kullanımını ve şiddete başvuran protestocuları kınadı ve sorumluların yargılanmasını talep etti. Parlamenterler, olaylar sırasında bir polis ile üç protestocunun hayatını kaybetmesinden duydukları derin üzüntüyü dile getirdi.
Türkiye'nin Dostları Grubu'nun mektubunda, içeride ve dışarda Türkiye-AB ittifakı karşıtlarının son olayları bahane ederek üyelik sürecini yolundan çıkarmaya çalıştıklarına dikkati çekilerek, asıl bu dönemde bu birlikteliğe ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Mektupta, "Avrupa Birliği daima Türkiye'deki demokratikleşme sürecinin derinleştirilmesinin motoru görevi görmüş ve bu hedef doğrultusunda atılan en büyük adımlara yardımcı olmuştur. Bu nedenle 23'üncü fasıl yargı ve temel haklar ile 24'üncü fasıl adalet, özgürlük ve güvenliğin müzakerelere açılmasına güçlü destek veriyoruz" denildi.
Mektupta, son olayların Türk siyasetinde yeni bir dönemin başlamasına vesile olması temenni edilerek, katılımcılığa ve uzlaşma kültürüne daha fazla ağırlık verilmesi tavsiye edildi.
AP'deki Türkiye'nin Dostları, Başbakan Erdoğan'ın protestocu gruplarla ve farklı kanaat önderleriyle diyalog girişimlerini memnuniyetle karşılayarak, bu çabaların sürdürülmesine destek verdi.
Başkanlığını Slovenya'nın eski başbakanı Alojz Peterle'nin yaptığı AP'deki Türkiye'nin Dostları Grubu'nun hemen her ülke ve siyasi gruptan yaklaşık 80 üyesi bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.