Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2917.14
BIST 100
9901.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ankara'da simide zam geldi

Ankara'da simit fiyatının 10 liraya yükseldiği ve yeni fiyatın bugünden itibaren geçerli olacağı bildirilmiştir.
Ankara'da simide zam geldi
01 Ağustos 2023 11:35:39
Ankara'da simit fiyatının 10 liraya yükseldiği ve yeni fiyatın bugünden itibaren geçerli olacağı bildirilmiştir.

Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, maliyet artışlarına dikkat çekerek simitin fiyatına 3 TL'lik zam yapıldığını söyledi.

Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ankara’da 7 liraya satılan simidin 10 lira olacağını bildirdi.

Savaş Delibaş yaptığı açıklamada, "Ankaralı vatandaşlarımız maalesef yine bir zam haberiyle karşınızdayız. Ankara’da 12 Ocak’ta simide 7 TL zam kararı 1 Ağustos itibarıyla Ankara’da simit 10 TL olacaktır" dedi.

Böylelikle simit fiyatı yüzde 42 zamlanmış oldu. Başkentte 100 gramlık Ankara Simiti 3 TL'lik zam ile 10 liradan satılacak.

simit_263606891dabebe0e3d83c0f3101cc38.jpg

Simitin kökeni

Selçuklu mutfağında kulice (kiliçe çöreği) (simit) ara yemek olarak tüketilirdi. Ahmed Eflâkî’nin Menâkıbü’l Ârifîn adlı eserinden Selçuklu Anadolusu’nda simidin (kulîce/کلیچه,simîd/سميد) tüketildiği anlaşılmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu dönemi simitten bahseden en eski arşivsel kaynaklarda simidin İstanbul'da 1525'ten beri tüketildiği yazmaktadır. Üsküdar'daki Şer’iyye Sicili'ne göre 1593'te simidin ağırlığı ve fiyatı tarihte ilk kez standartlaştırılmıştır. 17. yüzyıl gezgini Evliya Çelebi, 1630'lu yıllarda İstanbul'da simit satan 70 işletmenin olduğunu yazmıştır. Jean Brindesi'nin İstanbul'daki günlük yaşamı resmettiği, 19. yüzyılın başlarına tarihlenen yağlı boya tablolarında simitçiler görülmektedir. Warwick Goble de 1906'da İstanbul'daki simitçileri resmetmiştir. Zamanla simit ve çeşitleri Osmanlı İmparatorluğu'nun genelinde popüler bir yiyecek olmuştur.

Hazırlanışı

Maya, bir su bardağı ılık suda eritilir. Kabarması için 2-3 saat kadar bekletilir. 1 su bardağı ılık su ile 2 kaşık pekmez karıştırılır. Un, hamur yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açıp eritilmiş maya ve tuz ilave edilir. Pekmezli su azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Hamurdan parçalar koparılıp elde yuvarlanarak simit şekli verilir. Derin bir kapta kalan 1 bardak su 1 kaşık pekmezle karıştırılır. Susam, geniş bir tabağa yayılır. Hazırlanan hamurlar pekmezli suya batırılıp çıkarılır (bazı yörelerde bu su kaynatılır, kaynar suya atılan hamur dibe çöker, yüzeye çıktığında alınır), pekmezinin fazlası akıtılır, ve fazla kurumadan susama bulanır. Fırın tepsisi hafifçe yağlanıp, simitler aralıklı olarak tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Çeşitleri

Ankara Simidi, Türkiye'nin diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli ve koyu renkli bir simittir. Ankara Simidinin koyu rengi, yanık değil, pekmezleme işlemi sırasında hamur üzerine yapışan pekmezden kaynaklanır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Bursa Simidi, Bursa'da yapılan bir simit çeşididir. Diğer simitlerden farklı olarak hamurun halka haline getirilmesinin ardından kaynar pekmez içinde bekletilir.

İstanbul Simidi, İstanbul'da yapılan bir simit çeşididir.

İzmir Gevreği, İzmir'de yapılan bir çeşit simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

İzmit Simidi, İzmit'te yapılan bir çeşit simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kastamonu Simidi, Kastamonu'da yapılan bir simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Manisa Taban Simidi, Manisa'da yapılan bir simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Manisa Tahinli Simidi, Manisa'da yapılan bir simittir.

Nevşehir Simidi, Nevşehir'de yapılan bir simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Rize Simidi, Rize'de yapılan bir simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Safranbolu Osmanlı Simidi, Safranbolu'da yapılan geleneksel bir simittir.

Samsun Simidi, Samsun'da yapılan bir simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Tirilye Kulurisi, Mudanya ilçesinde yapılan bir simit çeşididir.

Eskişehir Simidi, Eskişehir'de yapılan bir simittir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Elazığ Meyveli Simit, Elazığ'da yapılan bir simittir.

İHA'LARA YENİ TALİP