Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Anayasal anlamda halk oylaması değil

TBMM Başkanı Çiçek, 'Gezi Parkı'yla ilgili gündeme gelen anayasal anlamdaki halk oylaması değil. Kamuoyu görüşünü almak karar vereceklere yol gösterici olacaktır' dedi.
Anayasal anlamda halk oylaması değil
13 Haziran 2013 17:48:00
TBMM Başkanı Çiçek, 'Gezi Parkı'yla ilgili gündeme gelen anayasal anlamdaki halk oylaması değil. Kamuoyu görüşünü almak karar vereceklere yol gösterici olacaktır' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen "Türkiye'de Uzlaşma Kültürü ve Anayasa Yapım Süreci" konferansına konuşmacı olarak katıldı.

Yeni anayasa yapım süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Çiçek, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Gezi Parkı odaklı olayların ve buna ilişkin yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine Çiçek, olayın hak ve özgürlük talebi tarafının yanında başka bir kısmı olduğunu da söyledi.

Bu kısmı kimsenin görmemezlikten gelmemesi gerektiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

"İktidara kızanlar olabilir, Başbakanın tutumunu beğenmeyenler olabilir, eleştirenler olabilir, tamam. Ama öbür taraftan bir kısım kanunsuzlukları, kamu düzenini bozacak gelişmeleri de bu kızgınlık, görmezden getirmemeli. Kamu düzeni bozulduğu zaman hak ve özgürlükleri kullanma imkanı olmaz. Biz bunu yaşadık. Aslında Türkiye, kamu düzeni bozulursa ne olurunun çok örneklerini yaşadı."

Kamu mallarının, belediye otobüslerinin yakıldığını, durakların tahrip edildiğini dile getiren Çiçek, "Elimizi vicdanımıza koyalım, 15 gündür Kızılay'daki esnaf siftah edemiyor. Camı çerçevesi kırılmış. Adam kira parası verecek, çeki, senedi var. Daha hak ve özgürlükler talep edilecek. Kanun diyor ki Abdi İpekçi'de olur, Tandoğan'da olur. Ama 'ben her istediğim yerde bunu yaparım' deniliyorsa bu yok" değerlendirmesinde bulundu.

Olaylar sürecinde iki yurt dışı seyahati olduğunu bildiren Çiçek, "Biz herkesin kendi kafasına göre değil, hepimize uygun bir anayasa yapmaya çalışıyoruz ve ortalama bulacağız. Bunu 4 siyasi parti başarabilirse, Taksim'dekilerde başka taraftakilerde herhalde 'ortak metin budur' deyip buna da saygı duymaları gerekecektir" dedi.

Yeni anayasayı halkın oyuna sunacaklarını hatırlatan Çiçek, "Şimdi Gezi Parkı ile ilgili gündeme gelen nokta, anayasal anlamdaki halk oylaması değil. Çünkü o halk oylamaları bağlayıcıdır. Eğer halk o metni kabul ederse siz ona uymak mecburiyetindesiniz. Kamuoyu görüşünü almak belki ne düşünüyor, icraat yapacaklara, karar vereceklere yol gösterici olacaktır" diye konuştu.

"İki tren karşı karşıya gelecektir..."

Demokrasilerde iki ray olduğunu, iktidarın birinden, muhalefetin de diğerinden giderek istasyonda buluştuklarını anlatan Çiçek, şunları söyledi:

"2014'ten sonra, Ağustos'tan sonra iki tren karşı karşıya gelecektir. Bunu göreceğiz. Çok kehanet gerektirecek bir olay değil. Türkiye bu defa cumhurbaşkanının mı politikaları doğru, hükümetin mi politikaları doğru? Bunu tartışacağız. Muhalefet ikinci planda kalacaktır. Bu anayasanın tabii sonucudur. Oraya gidecek göreceksiniz. Bu çok sağlıklı sistem olmaz. Cumhurbaşkanını bir kez daha halk seçeceği için cumhurbaşkanları doğru olanı yaptığı kadar aynı zamanda politik olanı da yapacaktır. Gelecek sefere bir defa daha aday olacağı için kamuoyunun beklentilerine uygun olarak bazen hükümetle ciddi sıkıntıların içerisine girecektir. Eğer bu hal 'iyi hal' diyorsak, ben sözlerimi bir kenara alırım. Yok beraberinde birçok sıkıntı getirecek dersek, o takdirde anayasanın değiştirilmesi için bir gerekçe daha çıkıyor."

Şuan TBMM'de yüzde 95 oranında temsil olduğunu ve anayasa yapmak için en uygun ortam bulunduğunu dile getiren Çiçek, "4 siyasi partide buna 'evet' demiş, bu da çok az rastlanır bir husus. Bunu yapmamız lazım. Bunu yapmadığımız takdirde, TBMM 24. Dönem, darbe yapan 5 general kadar olamayacağız" diye konuştu.

"O çalışma biraz kafa yorulması gereken bir çalışma"

19 Ekim 2011'de 4 siyasi partiyle bu süreci başlattıklarını anımsatan Çiçek, şöyle konuştu:

"Biz bu sürecin koordinatörüyüz. Bütün kararları dört siyasi partimizin görevlendirdiği arkadaşlarımız alıyor. Biz bu kararları uyguluyoruz. Karar almayı kolaylaştırıcı bir kısım gayretin, çabanın içerisinde oluyoruz. İstedikleri talepleri, akademik, lojistik... Her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Yeni bir anayasa yapılamazsa, Meclis Başkanlığı olarak bizim bir eksikliğimiz, kusurumuz yok. Ne istendiyse yapılmıştır."

Bu süreçte halkın taleplerini de dikkate aldıklarını bildiren Çiçek, Gezi Parkına yönelik refarandum tartışmaları ile ilgili ise "Aslında o çalışma biraz kafa yorulması gereken bir çalışma" değerlendirmesini yaptı.

Şu ana kadar 45 maddede uzlaşı sağlandığını ifade eden Çiçek, zamanın daraldığını, komisyonun yoğun çalışması durumunda ise 5-6 konu dışında bir taslak metnin kısa sürede ortaya çıkabileceğini kaydetti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin