Anayasa Mahkemesine 'Çankaya Köşkü' başvurusu
15 Ekim 2014 15:39:00
Avukat Sedat Vural, Çankaya Köşkü'nün bundan sonra Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmayacak olmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda, işlemin durdurulması talep edildi.
Avukat Sedat Vural, Çankaya Köşkü'nün bundan sonra Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmayacak olmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda, işlemin durdurulması talep edildi.
Başvuruda, Cumhurbaşkanlığının internet sitesindeki "Çankaya yerleşkesi" bölümünde, Köşk'ün, Cumhuriyet'in varlığıyla özdeşleşmiş bir simge olarak nitelendiği belirtildi.
Köşk'ün 1932 yılından ölümüne kadar Atatürk'ün ikametgahı ve çalışma alanı olmasının yanı sıra, istek ve uyarıları dikkate alınarak tasarlandığı için onun zevkini ve öngördüğü yaşam tarzını göstermesi yönünden de değer ve önem taşıdığı anlatılan başvuruda, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin canlı tanığı özelliğini taşıdığı ifade edildi.
Tarih bilimi ve tarihçilere göre, her ulusun kendi tarihinin hafızasını oluşturduğu, milli kimlik bilincinin oluşmasında bu tarihin rolünün büyük olduğu değerlendirmesine yer verilen başvuruda, "Hafıza mekanı olarak Çankaya Köşkü, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun inancı olarak ülkenin ve ülke yönetiminin halka teslim edilmesinin yolunu açan genç cumhuriyetin bir demokrasi simgesidir" denildi.
Tarihi mekanların, yalnızca etnografik malzeme niteliğinde müzeler olmadığı, aynı zamanda tarihi hafıza ve birer simge niteliği taşıdığı ifade edilen başvuruda, "Bu mekanlardan vazgeçiş, eş zamanlı olarak kolektif hafızadan vazgeçiştir. Bilerek ya da bilmeyerek bunu yapmak köksüzleşmeyi de beraberinde getirecektir. Zira insanın hafızası silindiğinde nasıl bir kültür şoku içerisine düşecekse, toplumlarda benzer bir kültür ve siyaset şokunu yaşayacaklardır" görüşüne yer verildi.
Başvuruda, ABD'deki Beyazsaray, Rusya'daki Kremlin ve Fransa'daki Elysee Sarayları gibi tarihsel öneme sahip Çankaya Köşkü'nü korumada anayasal ve tarihsel sorumluluğu bulunan Cumhur'un temsilcisi, Cumhuriyetin hamisi yeni Cumhurbaşkanı'nın, yeni yerleşkeye taşınacak olmasının Anayasa'ya, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerine aykırı olduğu savunuldu ve işlemin durdurulması istendi.
Kaynak: AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.