Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
37.94
Gram Altın
2883.28
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Anadolu'dan bakınca

Anadolu'dan bakınca
13 Mart 2015 01:00:00

Hamza Mercanoğlu

[email protected]

Bakılan yer, görüntünün netliği açısından önem arz eder. Onun için usta fotoğrafçılar lens kullanır. Bu hem görüntü kalitesi açısından, hem de nesne ile özne arasındaki ince ayrıntıları görebilmek için şarttır. Her olay bir nesne değildir şüphesiz, bir vaka birkaç özneyi birden barındırabilir bazen. Politika başlı başına bir fotoğraftır, politikacılar da bu fotoğrafın özneleridir. Geçersiz varsayımlar ve pragmatist vaatler üzerine bina edilir çoğu kez. Kuralları belki vardır ama genellikle etik şıkkından mahrumdur bu meslek, en azından bazıları için.

Yakında bir genel seçim var. Ülkeyi yönetecek kanunları yapacak olan kimseler belirlenecek ve dört yıl boyunca 78 milyon insan, bu kişilerin çıkartacağı kanunlarla ticaret yapacak, maaş alacak, evlilik planları yapacak, katma değer vergisi ödeyecek, zeytin rekolte sini, buğday fiyatlarını bu insanlar belirleyecek. Kalp hastalarının sürekli ilaçlarının sigorta kapsamında ödenip ödenmeyeceğine, yatalak yaşlıların huzur evlerinde akşam öğününde ne yiyeceklerine de bu kişiler karar verecekler.

Sorumluluk ve yetki alanları çok geniş olan TBMM'ye vekil seçmek, yatağımız hariç hayatımızın tüm alanlarında müdahil olma yetkisini de vermek anlamındadır. Sorumluluk çift taraflıdır. Hem veren, hem alan mesuldür. Bugüne kadar tam anlamıyla işlemeyen demokrasimizin tekleyişinden ve yumak yumak sorunları bir yük gibi gelecek nesillere aktaran yetki sahipleri kadar bu yetkileri üç beş lahmacun, birkaç tatlı söz karşılığında hak etmeyen birilerine "hibe" eden seçen tarafı da, en az aldığı yetkileri nevi şahsına münhasır bir mükafat olarak gören seçilen kadar mesul ve günahkardır.

Anadolu erenler diyarıdır. Saflığın ve tevazuunun anavatanı ve bağrında onlarca medeniyet barındırmış bir kültür mozaiğidir. İlk bakışta kolayca kandırılabilir görünse de, hesaplarını uzun vadeli yapar ve günü geldiğinde vereceği cevabı aylar hatta yıllar öncesinden yüreğinde saklı tutar ve yine en ince mesajlarla muhatabının böğrüne ince bir sızı olarak saplar. Yıllar yılı göz ardı edilen bu coğrafyanın çocukları sabırlı ve mütevekkil bir ruha sahiptirler. Kendilerini ahmak yerine koyan kibirlilerin, her beş yılda bir sahte gülücükler dağıtmasına aldanmamışlardır aslında. Sadece iyi niyetleriyle onlara bir ders vermek istemişlerdir.

Her türlü şeri iyilik ve ihsanla def etmek bu coğrafyanın en genetik özelliğidir. Bundandır belki de saf görünmeleri. 70 yıldır unutulan, ezilen ve horlanan Anadolu insanı, tercihini en güzel şekilde kullanacaktır. Kendisini sadece oy potansiyeli olarak gören zihniyetlerin pudralı suratlarından yayılan zoraki gülümsemenin yalancıktan olduğunu bu sefer çok daha iyi görmektedir. 12 yıllık iktidarı boyunca, Cumhuriyet'in birikmiş tüm sorunlarını bir hallaç pamuğu gibi alaşağı eden, vatandaşlık duygusunu ve devlete aidiyet hissini zirveye çıkartan AK Parti mucizesini yaşayarak idrak etmektedir Anadolu.

Siyasal tercihini AK Parti lehine belirleyen Anadolu insanı, bu bağlamda bazı kriterlerini de dile getirmektedir. Bunların en başında ise kendisini temsil edecek olan Milletvekillerinin belirlenmesi noktasında Genel Merkezden hassasiyet beklemektedir. Özellikle geçtiğimiz dönem yapılan tercihlerle ilgili bir takım sıkıntılar yaşandığı en çok dile getirilen hususlardan. Kendileri gibi yaşamayan, kendileri gibi düşünmeyen, kendileriyle ağlayıp, kendileriyle gülmeyen bir takım "aristokrat" kimselerin hiç alakası olmadığı halde temsil makamına gelmeleri huzursuzluğa sebep olmuştur. Bu seçimde bu yanlışların göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Adaylar içerisinde STK kökenli, ilahiyatçı ve çeşitli meslek gruplarından kimseler arasında tercih yapılırken, öncelikle halkın kendi tabanından olması büyük önem arz etmektedir. Yaşantısıyla inancı arasında çelişki olan bir takım kişilerin ne AK Parti'nin vatan davasına, ne de halkın sorunlarına hiçbir katkısı olmayacaktıru2026