Ebeveynlere uyarı: Otomatik oynatmayı kapatın!
Şahin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ev içinde vakit geçirme süresinin arttığını belirtti.
Ebeveynlerin çocuklarına daha fazla vakit ayırdığından gün içinde kendilerine zaman yaratmak için evlatlarının eline cep telefonu ya da tablet vererek kenara çekilebildiğini söyleyen Şahin, bu çocukların dijital dünyayla baş başa kaldığını anlattı.
Çocukları dijital cihazlarla yalnız bırakmamak gerektiğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
"O küçük ekranlar dünyanın her yerine açılan pencerelerdir. Çocuklar son zamanlarda video izleme platformlarıyla karşı karşıya kalıyor. Video izleme oyun oynamaya göre, zihinsel olarak daha pasif bir süreçtir. Çocukların uzun süre video izlemesini önermiyoruz. Bu süreç mental problemler ortaya çıkartabilir."
Doç. Dr. Şahin, video paylaşım platformlarının yapay zekaya benzeyen algoritmalar kullandığını aktararak, söz konusu platformların yapay zeka sayesinde bir alışveriş sitesindekine benzer "bu ürünü alanlar şunlara da baktı" gibi önerileri kullanıcıya sunduğunun altını çizdi.
- "Gözünüz çocuğunuzda olsun"
Bir çocuğun izlediği videonun başka bir çocuğa öneri olarak sunulduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Çocukların ilgisini her zaman kendi yaş gruplarına uygun videolara çekmez. Video izlerken 'otomatik oynatma' sekmesi açıksa bir sonraki görüntüyü platformun tercihine bırakmış oluyorsunuz, bunu kapatın. Video platformu da bu tercihi yaparken benzer kullanımlar üzerinden hareket ederek çocuğunuzun izlemesini istemediğiniz görüntüyü önüne çıkartabilir. Bazı video izleme platformlarında 'ebeveyn kontrol' sekmesini açmadıysanız, platformun önerdiği videolarla çocuğu baş başa bırakırsınız. Kendisine uygun olmayan içerikle karşılaşmaması için gözünüz çocuğunuzun üzerinde olsun, bu sekmeyi açın. Çocuğunuzun çizgi film izlediğini sanıyorsunuzdur ama korku öğeleri içeren video izliyor olabilir. Video bir süre çizgi film gibi ilerlerken bir anda korku öğeleriyle dolu hale bürünebiliyor. Bu da küçük yaştaki çocuklar için olumsuz durumlar ortaya çıkartabilir."
Şahin, son dönemde özellikle bir korku karakterinin çocukların yoğun olarak ilgisini çektiğini fark ettiklerine değinerek, "Bu korku karakteri, üzerindeki birtakım tasarım elementleri sayesinde özellikle çocukların dikkatini çekiyor. Uzun kollu, uzun bacaklı yapısı ve çıkarttığı ses, çocukların ilgisini topluyor. Bu karakterin bazı videoları 150 milyonlara kadar izleyiciye ulaşmış durumda." diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.