Anadolu 5.0 ile yeni eğitim modeli hayata geçecek
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada, yeni bir öğretim felsefesi olarak ortaya çıkan “ANADOLU 5.0” hakkında bilgi verildi. “Değişen ve dönüşen dünyanın meydan okuyucu yapısı geleneksel üniversite sistemini zorlamaktadır” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, şu bilgiler yer aldı: “Bir üniversite mezunu bilgilerinin yüzde 60’ını mezun olduktan 5 yıl sonra eskitmektedir. Bu büyük değişime ayak uyduracak küresel ölçekte rekabet edebilecek bireyler yetiştirmek zorundayız. Hem bölgede hem de tüm dünyada güçlü olmamızın güçlü bir aktör olarak karar verici konuma yükselmemiz bu paradigma değişikliğine bağlıdır. 20. yüzyılda 90’lı yıllardan sonra ise bilgi birikimi her 3-5 yılda iki katına çıkmaktadır. Son 50 yılda insanlığın ürettiği bilgi 3000 yılda üretilenlerden daha fazladır.”
ANADOLU 5.0 MODELİ, 7 BİLEŞENDEN OLUŞUYOR
ANADOLU 5.0 bileşenleri şu şekilde oluştu: “Açık ve Katılımcı Yönetim, Araştırma ve Geliştirme Kültürünün Bireyselleşmesi, Bireysel Sosyal Sorumluluk, Uluslararasılaşma, Kaynağını Yaratan Üniversite, Yaşam Odaklı Üniversite, Yeni Nesil Bilgi Merkezleri.”
MODEL ALAN DEĞİL MODEL OLAN BİR ÜNİVERSİTE
Eğitimde dijital dönüşümü hedef alan “ANADOLU 5.0” ile ilgili üniversiteden yapılan açıklamada, “Anadolu 5.0 bir iddiadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği bir zeminde kendisini gösteren yeni bir öğretim felsefesidir. Özellikle model alan değil model olan bir üniversite anlayışıyla hareket ediyoruz ve belirlediğimiz çeşitli ilkeler bazında hem yönetimsel hem de öğretimsel dönüşümleri planlamaktayız” denildi.
ANADOLU 5.0 NASIL YAPILACAK?
“ANADOLU 5.0”in nasıl yapılacağı ise şöyle açıklandı: “Öncelikle kentteki paydaşlarımız, sivil topum kuruluşları, öğretim elemanları ve öğrencilerle birlikte bir yol haritası çizeceğiz ve özellikle bilindiği gibi üniversitemiz dijital dönüşümün Türkiye’deki önemli bir merkezi ve lideri. Bu pratikten gelen becerimizi, bilgimizi işe koşarak Anadolu 5.0 adı verdiğimiz yeni üniversal felsefemizi yaratacağız. Çeşitli kurumlar, çeşitli organizasyonlar böylesi denemelere girişmektedir. Ancak gözden kaçırılan nokta; süreç içerisinde bu dönüşümleri sağlayacak paydaşların iş birliği ve işlevselliğidir. Anadolu 5.0 adı verdiğimiz bu yeni anlayışın temelinde de bu yatmaktadır. Çıkış noktamız, 21. yüzyıl ve onun meydan okumalarına karşı nasıl bir insan yetiştirmeliyiz sorusu. Bu soru bağlamında nasıl bir üniversite olmalı? Bu bir süreç planlama-uygulama ve değerlendirme aşamaları ile birlikte belirlenen tüm paydaşların katılımı ile ortaya çıkan perspektifi yol haritası yapacağız.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.