Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Amerika, Ortadoğu’da yeni bir Arap Baharı (!) Peşinde

Amerika. Ortadoğu’da ikinci bir Arap Baharı için düğmeye bastı. Trump’ın Körfez’de mezhep savaşı fitilini ateşlemek istediğini belirten uzmanlar, hedefte İran ve Türkiye’nin olduğunu söyledi.
Amerika, Ortadoğu’da yeni bir Arap Baharı (!) Peşinde
06 Haziran 2019 12:04:00
Amerika. Ortadoğu’da ikinci bir Arap Baharı için düğmeye bastı. Trump’ın Körfez’de mezhep savaşı fitilini ateşlemek istediğini belirten uzmanlar, hedefte İran ve Türkiye’nin olduğunu söyledi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

İRAN’ın Körfez’deki komşu ülkelere saldırmazlık anlaşması teklif etmesini Milat’a değerlendiren uzmanlar, ABD’nin kuşatmasına karşı bu ülkenin önemli bir adım attığına vurgu yaptı. ABD’nin Körfez ülkelerindeki üslerinden İran’a yönelik muhtemel bir saldırının bu girişimle engellenmeye çalışıldığına değinen uzmanlar, “İran bu girişimle Körfez’den gelecek bir saldırıya karşılık vereceği uyarısını da üstü kapalı yapmaktadır” öngörüsünde bulundu.

FOTO: Celalettin Duran

Körfez’de denklem karışık

Uluslararası Gençlik Strateji Araştırma Merkezi (UGSAM) Ortadoğu Uzmanı Dr. Celalettin Duran, bir yandan Lübnan’dan İran’a kadarki Şii Bloku bir yandan da Mısır, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin yer aldığı Sünni Blok için ikinci Arap Baharı’nın kurgulanmak istendiğini dile getirdi. Ortadoğu Uzmanı Duran, “Arap Yarımadasını Suudi Arabistan toprağı yapabilecek ve bununla beraber Suudi Arabistan’ı üçe bölecek bir plan konuşuluyor. Bu bağlamda Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’da ciddi toplantılar yapılıyor. Suudi Arabistan; Kuveyt’i, Katar’ı, Bahreyn’i, Yemen’i tehdit ediyor” dedi.

Türkiye ve İran hedefte

İran’ın Körfez ülkelerine saldırmazlık anlaşması teklif etmesinin yerinde bir girişim olduğunu dile getiren Duran, “İran bu girişimi ile Suudi Arabistan’ın ya da ABD’nin Körfez ülkelerini işgal etmesinin karşısında olacağının sözünü vermiş oldu” diye konuştu.

ABD’nin bölgeye yaptığı askeri yığınaklara dikkat çeken Duran, küresel bir mezhep savaşının başlatacak her türlü plana Türkiye ve İran’ın karşı durduğunu belirtti. Duran, “ABD tarafından Irak, BAE, Bahreyn’e yapılan askeri yığınaklar ve Pakistan üzerinden oluşturulan yeni askeri bölge; ABD’nin İran ile ilgili bir planın göstergesi olarak algılanıyor. ABD’nin bu üslerinin varlığı İran’a yönelik kurgulansa da bir yandan da Suudi Arabistan’ın bölge işgalini tamamen dizayn etmesine yardımcı olabilecek bir sistem olarak da görülüyor” değerlendirmesini yaptı.

FOTO: sencer imer

Bölgede barışı korumak gerekiyor

İran’ın, yaptığı hamlelerle ABD’yi ters köşe yaptığını dile getiren Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başdanışmanı Prof. Dr. Sencer İmer, Irak ile İran arasında 8 sene süren savaşın benzerinin bu kez Körfez ülkeleri ile İran arasında çıkarılmak istendiğini ifade etti. Bunun için de mezhep ve etnik farklılıkların kullanıldığını kaydeden İmer, “Arap-Fars çatışması, Şii-Sünni çatışması, Kürt-Arap çatışması gibi. İran da bunu önlemeye çalışıyor. ABD’nin sıkıştırması karşısında herkesin da ona yardımcı olması lazım. Bütün barış isteyen ülkelerin yapması gereken bir şey bu. ABD’nin böyle ülkelerin iç işlerine karışarak onları devirmeye çalışması ‘Bugün onlara yarın bize’ demektir.-” diye konuştu.