Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.19
Gram Altın
2979.52
BIST 100
9050.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Alzheimera karşı aşı geliştirildi

Çağın vebası olarak görülen ve görülme sıklığı genç yaşlara kadar inen Alzheimer hastalığına karşı Japon bilim insanları aşı çalışmalarına ilişkin elde ettikleri bulguları paylaştı.
Alzheimera karşı aşı geliştirildi
31 Temmuz 2023 15:10:08
Çağın vebası olarak görülen ve görülme sıklığı genç yaşlara kadar inen Alzheimer hastalığına karşı Japon bilim insanları aşı çalışmalarına ilişkin elde ettikleri bulguları paylaştı.

Tokyo'daki Juntendo Üniversitesi'nden Amerika Kalp Derneği'nin 2023 Temel Kalp Damar Bilimleri Konferansı'na katılan araştırmacılar, Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebileceği düşünülen bir aşı üzerinde yaptıkları çalışmayı sundu.

Araştırmacılar, Alzheimer ile ilişkilendirilen yaşlanma belirtisi olan glikoproteinleri (SAGP) taşıyan hücreleri hedef alan bir aşı geliştirdi. Bu aşının fareler üzerindeki etkilerini gözlemlemek için deneyler yapıldı.

Farelerin beyin fizyolojisini Alzheimer hastalığı ile benzer koşullara getiren bilim insanları, deney grubundaki farelere ikinci ve dördüncü aylarda SAGP aşısı yaptılar, kontrol grubunda ise değişiklik yapmadılar.

Alzheimer hastalığının ileri evrelerindeki hastaların endişe belirtileri göstermediği ve dikkatlerini toplayamadığı biliniyor. Araştırmacılar, altıncı ayda yapılan labirent deneylerinde aşılı farelerin sağlıklı farelerle benzer şekilde daha tedirgin ve dikkatli davrandıklarını gözlemledi.

Aşıyla davranışsal bozuklukların onarılması umuluyor

Araştırma yazarlarından Dr. Chieh-Lun Hsiao, geliştirdikleri aşının Alzheimer sürecinde beyinde oluşan iltihapları azaltmanın yanı sıra farelerin davranışlarında iyileşme göstermeleriyle diğer Alzheimer çalışmalarından ayrıldığını vurguladı.

Alzheimer hastalığında mikroglia hücrelerinde SAGP proteinin artış gösterdiğini kaydeden Chieh-Lun Hsiao, gelecek aşı çalışmalarında aktivasyon halindeki mikrogia hücrelerini yok ederek beyindeki iltihabı kontrol altına almayı ve nihayetinde hastalığın sebep olduğu davranışsal bozulmaları onarmayı umduklarını söyledi.

Henüz herhangi bir bilimsel dergide yayımlanmayan araştırmanın detayları Amerika Kalp Derneği'nin internet sitesinden paylaşıldı.

alzheimer-1_0635cd706d8f8c5a36eac51c91e602c7.jpg

Alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığı, en yaygın görülen nörodejeneratif hastalıklardan biridir ve genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimi ve bağlantıları etkileyerek hafıza kaybı, bilişsel işlevlerde bozulma, davranış değişiklikleri ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilere neden olur.

Alzheimer, bilinçli hareketlerin kontrolünü sağlayan beynin ön lobu ve öğrenme, hafıza ve duygu kontrolünden sorumlu olan hipokampus gibi beyin bölgelerini etkiler. Hastalık, sinir hücrelerindeki anormal protein birikimleri (beta-amiloid plakları ve tau proteinleri) ve sinir hücrelerinin işlevini bozan nörofibriler yumaklar olarak bilinen yapılarla karakterizedir.

Alzheimer hastalığı, yavaş ve belirgin bir ilerleme gösterir. Hastalığın başlangıcında hafif unutkanlık, unutkanlık ve bilişsel zorluklar görülebilir. Zamanla hafızada daha ciddi sorunlar, günlük aktivitelerin yerine getirilmesinde zorluklar, kişilik değişiklikleri ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler artar.

Ne yazık ki, Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir ve tam olarak tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Ancak, hastalığın etkilerini yavaşlatmak ve belirtileri hafifletmek için bazı tedaviler ve ilaçlar mevcuttur. Erken teşhis ve uygun bakım, hastalığın etkilerini yönetmeye ve hastaların yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığının önlenmesine yönelik olarak, aktif bir yaşam tarzı, düzenli fiziksel ve zihinsel egzersizler, sağlıklı bir beslenme, sosyal etkileşim ve bilişsel zorlamaların yapılması önerilmektedir. Araştırmalar bu gibi faktörlerin Alzheimer riskini azaltabileceğini göstermektedir, ancak tamamen önleyici bir tedbir yoktur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme