Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.52
Gram Altın
2478.79
BIST 100
9565.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Alzheimer-Demans-Parkinson hastalarına güzel haber

Sosyal Hizmetler Uzmanı olarak yılların tecrübesi ve birikimiyle Hakan Berktaş, Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları için önemli bir derneğin kuruluşuna imza attı.
Alzheimer-Demans-Parkinson hastalarına güzel haber
10 Ağustos 2021 13:14:59
Sosyal Hizmetler Uzmanı olarak yılların tecrübesi ve birikimiyle Hakan Berktaş, Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları için önemli bir derneğin kuruluşuna imza attı.

Derneklerinin milyonlarca hasta ve hasta yakınının dertlerini her platformda dile getirmek, projeler geliştirmek için kurulduğunu kaydeden Berktaş, “Misyonumuz ve vizyonumuz ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basabilmektir. Nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki hasta ve hasta yakınlarımıza yardımcı olmak, sorunları raporlayarak meclis gündemine taşımaktır” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon Alzheimer-demans-parkinkon hastası olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konulmuş durumda. Bu hastaların yakınlarıyla birlikte 10 kişiyi etkilediği düşünülürse ortaya çıkan sosyal yara gerçekten çok büyük ve önemli bir boyuta ulaşıyor. Yıllardır Sosyal Hizmetler Uzmanı olarak çalışan, tecrübe ve birikimiyle bu sosyal yarayla ilgili neler yapılabileceği noktasında fikirler geliştiren Hakan Berktaş, Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları için önemli bir derneğin kuruluşuna imza attı. Kısa süre önce kurulan dernek çalışmalarına hemen başladı ve önümüzdeki günlerde faaliyete geçirilmesi düşünülen projelerin neler olacağı noktasında fizibilitelerini devreye aldı. Derneklerinin milyonlarca hasta ve hasta yakınının dertlerini her platformda dile getirmek, projeler geliştirmek için kurulduğunu kaydeden Berktaş, “Misyonumuz ve vizyonumuz ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basmaktır. Ülke nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki hasta ve hasta yakınlarımıza yardımcı olabilmek, sorunları raporlayarak meclis gündemine taşımaktır” dedi. Öncelikle bu nitelikte bir derneğe ihtiyacın çok büyük olduğunu anlayarak yola çıktıklarını belirten Berktaş, “25 yıllık meslek hayatımın 18 yılında yaşlılık ve buna bağlı hastalıklar üzerine çalışmalar yapan bir Sosyal Rehberlik Uzmanıyım. Aynı zamanda yurt dışında, Hollanda bu hastalıklar üzerine de çalışmalar yaptım. Bu sorunun çözümlenmesi çok boyutlu bir çabayı beraberinde getirmektedir. Zira bu sorun sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda psikolojik, sosyal ve mali sorumluluk, medikal, sosyal destekler ve multidisipliner konuların bütünleştiği bir sorundur” dedi.

Destekler yeterli değil, artırılmalı

İnsanların bu hastalıklarla ilgili iki türlü bakım modeli olduğunu kaydeden Berktaş, “Birincisi evde bakım hizmetleri. Evde bakım hizmetlerinde hasta yakınlarımız hastalarına evde bakım yaparak sorunu çözmeye çalışmaktadır. İkincisi ise kurum bakımıdır. Kurum bakımında huzurevlerinde, engelli bakım merkezlerinde üniversite mezunu sağlıkçılarımız çalışmakta ve hastalarımızla çok yakından ilgilenmektedirler. Devletimiz 15 yıldır özellikle evde bakım hizmetlerinde evde bakım aylıkları noktasında önemli destek hizmetleri sağladı. Ancak bu destek hizmetleri yeterli değildir. Bu noktada ek önlemler alınmalı, farklı, etkin sağlık politikaları geliştirilmelidir. Biz de derneğimiz olarak mecliste bu sorununun etkin şekilde çözülmesi, farklı bir boyuta kavuşturulması, hasta ve hasta yakınlarımızın daha nitelikli, kaliteli bir yaşam standardıyla hizmet alabilmesi yönünde raporlar hazırlayacağız. İlgili sağlık komisyonlarına ve Sağlık Bakanlığındaki ilgili birimlere sunacağız” diye konuştu.

Sağlık Sigortası yanında Bakım Sigortası da gerekiyor

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlattıkları Sosyal Rehberlik Merkezlerinin faaliyetlerine devam ettiğini, 10 ilde temsilcilikleri olduğunu vurgulayan Berktaş, “Merkezimize başvuran 10 aileden 9’u hastalarının sigortalı olduğunu ve bakım hizmetlerini SGK’nın destekleyip desteklemediğini sormaktadır. Bu bağlamda Sağlık Sigortası yeterli değildir ve Bakım Sigortasının da gerekliliği görülmüştür. Bu bağlamda Sosyal Rehberlik Merkezimize bu yönde gelen talepler, sorular ile ortaya koyacağımız kapsamlı bir raporu Sağlık Sigortası yanında Bakım Sigortası’nın çok gerekli olmasını Mecliste gündeme getirilmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Hasta yakınlarında da sorunlar çıkıyor

Zaman içinde hastalara bakan hasta yakınlarında da farklı sağlık sorunları ortaya çıktığını ifade eden Berktaş, “Bunlar psikomatik sorunlar, ağrılar, fiziksel sorunlar (Bel ağrısı, hastanın kaldırılması, indirilmesi, yatırılması sırasında ortaya çıkan fiziksel problemler), psikolojik problemler ve aile içi iletişim problemleri (Hastaya kim bakacak gibi).Diğer yandan benim Alzheimer ile ilgili çarpıcı bir tespitimi ifade etmek isterim. Alzheimer hastası geçmişini, ona bakanlar ise geleceğini unuturlar. Bu noktada derneğimiz kuşatıcı, kapsayıcı ve gerek hasta gerek hasta yakınlarını ilgilendiren önemli çözüm önerilerini gündeme getirmek için yola çıkmıştır. Bizim misyonumuz ve vizyonumuz ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basılmasını sağlayacak nitelikte sosyal sorumluluk projelerine imza atabilmek, ülke nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki tüm vatandaşlarımıza yol gösterecek, ışık olacak projelerle ufuk olabilmektir. Misyonumuz ve vizyonumuz Türkiye’de çözümlenmesi gereken bu problemlere dernek olarak var gücümüzle yeni çözüm önerilerini ortaya koymaktır” açıklamasını yaptı

www.sosyalrehberlik.com

www.alzheimerdemansdernegi.org

Hasta ve hasta yakınlarımıza sosyal hizmet uzmanları, hemşire ve fizyoterapistler ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir.

TEL: 0 552 221 88 33