Dolar (USD)
35.14
Euro (EUR)
36.73
Gram Altın
2973.93
BIST 100
9949.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Altyapı çalışmasında kabartma heykel keşfedildi

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde altyapı çalışmalarının devam ettiği esnada ortaya çıkan kabartma heykel, koruma altına alındı.
Altyapı çalışmasında kabartma heykel keşfedildi
29 Ağustos 2023 16:42:05
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde altyapı çalışmalarının devam ettiği esnada ortaya çıkan kabartma heykel, koruma altına alındı.

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüğlu, İlçe Kültür ve Müze Müdürlüğü korumasındaki St. Jean Kilisesi'ni ziyaret ederek tarihi buluntu hakkında bilgi aldı.

Başı eksik kabartma heykel

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Öküzcüoğlu, altyapı çalışmaları sırasında belediye ekiplerinin başı eksik bir kabartma heykel bulduğunu aktardı.

Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen tarihi eserin korumaya alındığını belirten Öküzcüoğlu, tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde çalıştıklarını ifade etti.

Öküzcüoğlu, güneş tanrıçasını simgelediği tahmin edilen esere ilişkin arkeologların incelemeyi sürdürdüğü bilgisini verdi.

yontem_c32ba4265c254b54f04c11ce955a5e4a.jpg

Tarihi eserlerde bilimsel yöntemler nasıl kullanılır?

Arkeolojide günümüzde tarihlendirmede çeşitli bilimsel yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan radyokarbonla tarihlendirme yönteminin bulunması, arkeolojide büyük bir gelişme sağladı. Bu yöntemle odunun, kömürün ve eski yerleşim bölgelerinde bulunan kemiklerin yaşlarını saptamak olanaklı hale geldi. Her canlıda karbon bulunur ve bunun neredeyse tamamı karbon-12'dir. Belli bir oranda da radyoaktif ve "ağır" olan karbon-14 vardır. Örneğin bir ağaç kesilince, artık yeni karbon-14 atomları alamaz ve var olan radyoaktif karbon atomları da belli bir hızla yok olmaya başlar. Böylece yaklaşık 5.500 yıl sonra bu atomların yarısı karbon-12 atomlarına dönüşür. Radyoaktif karbonun karbon-12'ye oranı ölçülerek, canlının ne kadar zaman önce öldüğü saptanabilmektedir. Ne var ki bu yöntem, tarihi belli olan Mısır buluntularına uygulandığında, saptanan tarihlerin çok kesin olmadığı anlaşılmıştır.

Bir başka tarihlendirme yöntemi de ısıyla ışıldamadır (ısıl ışıldama). Bu yöntem yalnızca pişmiş kile uygulanabilmektedir. Kilde radyoaktif atomlar içeren elementler vardır. Kil pişirilmeden önce bunlar çevrelerine ışık biçiminde parçacıklar saçarlar. Pişme işleminin sonunda, atomların saçtığı bu parçacıklar kristalleşmiş yapının içinde hapsolur. Isıyla ışıldama yönteminde çömlekten alınan bir örnek, parçaların yeniden serbest kalacağı noktaya kadar ısıtılır. Bu parçacıklar ışık biçiminde (ışıldayarak) açığa çıktıkları için fotometre aygıtıyla ölçülür. Çömlek ne kadar çok ışık verirse, o kadar eskidir.

Bir ağacın yaşının, gövdesindeki yıllık büyüme halkalarına göre saptanmasına dendrokronoloji denir. Ağaç gövdesinin kesitinde iç içe ince ve kalın halkalar görülür. Havaların iyi gittiği yıllarda ağaç daha çabuk büyüyeceğinden halkaların kalınlığı artar. Bu yöntemle ağacın yaşadığı dönemdeki iklim koşulları bile anlaşılabilir. Bir çam türünün 4.000 yıl önceki ve günümüzde yaşamakta olan örnekleri bu yöntemle karşılaştırılmıştır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin