Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Altı muhalefet partisi ortak mutabakat metnini açıkladı

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin ortak çalışması olan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" mutabakat metni, düzenlenen törenle kamuoyuna açıklandı.
Altı muhalefet partisi ortak mutabakat metnini açıkladı
28 Şubat 2022 23:46:08
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin ortak çalışması olan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" mutabakat metni, düzenlenen törenle kamuoyuna açıklandı.

Altı muhalefet partisinin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" toplantısı, Bilkent Otel Sakarya Salonu'nda düzenlendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan salona birlikte geldi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, metnin oluşturulması çalışmalarına katılan altı genel başkan yardımcısı, harf sırasına göre metni okudu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metni üzerinde, demokrasinin temel ilkeleri olan istişareyi ve uzlaşmayı esas alan yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da seçim barajını yüzde 3'e düşüreceklerini ifade etti, yurt dışı seçim çevresi oluşturacaklarını, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde en az yüzde 1 oy alan siyasi partilerin Hazine yardımından faydalanmaya hak kazanacağını anlattı.

"Cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıl olacak ve bir kere seçilebilecek"

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp ise cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olacağını, yalnızca bir dönem seçileceğini, aktif siyasette görev alamayacağını söyledi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, mutabakat metninin yargıyla ilgili kısımlarını aktardı, hakimlik teminatını güçlendireceklerini ve hakimlere coğrafi teminat güvencesi sağlayacaklarını bildirdi.

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem de eğitim, çevre ve basın konularında metinde yer alan bölümleri okudu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ise mülakat uygulamalarına son vererek yazılı sınav sonuçlarını esas alacaklarını aktardığı konuşmasında, yerel yönetimlerle ilgili mutabık kalınan kararları sıraladı.

Genel başkan yardımcılarının sunumunun ardından sahneye konulan masaya geçen altı genel başkan mutabakat metnini imzaladı.