Almanya'nın, Rusya'nın komşularına ihracatındaki artış, yaptırımların delinmesi endişelerini artırıyor
AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 11 yaptırım paketi hayata geçirdi. Bu kapsamda Rusya'ya yönelik, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altını da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.
AB, Rusya'ya elmas ticaret yasağı ve petrol tavan fiyatı uygulamasının sıkılaştırılmasını içeren 12. yaptırım paketini de hazırlıyor.
Söz konusu yaptırımlara karşın istatistiklere yansıyan rakamlar, başta Alman malları olmak üzere AB mallarının üçüncü ülkeler üzerinden Rusya'da hizmet sunmaya devam ettiğini gösteriyor.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Rusya-Ukrayna savaşından sonra Almanya'nın, Orta Asya ve Kafkasya'ya yönelik ihracatının azalmaya başladığına dair bir işaret görünmüyor.
Almanya'nın Kırgızistan'a ihracatı, ocak-ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 180,1 artarak 590 milyon 872 bin avroya yükseldi.
Almanya'dan Kazakistan'a ihracat yüzde 32 artışla 2 milyar 770 milyon 129 bin avroya, Ermenistan'a ihracat da yüzde 19,3 yükselişle 423 milyon 851 bin avroya çıktı.
Almanya'nın Rusya'ya yaptığı ihracat, yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,1 azalarak 7 milyar 613 milyon 441 bin avroya geriledi.
Almanya'nın Rusya'ya dış satımının keskin şekilde düşmesine karşılık Rusya'ya komşu ülkelere ihracatının büyük artış kaydetmesinin, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle uygulanan yaptırımları aşmasına yardımcı olduğu yönündeki endişeleri körüklüyor. Ticaretteki bu yükseliş, yaptırım uygulanan malların Rusya'ya ulaştığına yönelik endişeleri artırıyor.
"Almanya bunu durdurmalı"
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, 6 Aralık'ta, X platformundan yaptığı paylaşımda, Almanya'nın söz konusu ülkelere ihracatındaki artışı değerlendirdi.
Brooks, artışa ilişkin grafiğin yer aldığı paylaşımında, "Kırgızistan'ın Almanya'dan ithalat verilerine göre, Almanya'nın Kırgızistan'a yaptığı ihracatın yaklaşık yarısı Bişkek'te hiç görünmüyor. Yani Kırgızistan sadece faturada yazan yer. Mallar oraya hiç gitmiyor, Rusya'ya gidiyor. Almanya'nın Kırgızistan'a ihracatı durmalı." ifadelerini kullandı.
Başka bir paylaşımında da Almanya'nın Kazakistan'a ihracatının ekim ayında keskin artış gösterdiğini vurgulayan Brooks, "(İhracat) Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin hemen ardından tekrar en yüksek seviyelerine yaklaştı. Almanya'nın ihracatı, Mart 2022'den itibaren keskin bir artış gösterdi. Bu da bu malların Rusya'ya gittiğini ve Kazakistan'ın sadece bir aracı olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Brooks, Almanya'nın otomobil ve parçaları ihracatının eylül itibarıyla Kırgızistan'a yüzde 5 bin 500, Kazakistan'a yüzde 720, Ermenistan'a yüzde 450 ve Gürcistan'a yüzde 340 arttığını aktardı.
Başka bir paylaşımında Brooks, Almanya'nın Orta Asya'ya ihracatının Rusya-Ukrayna savaşından hemen sonra arttığını ve hala yüksek olduğunu belirterek, "Çoğunluğu otomobil ve otomobil parçaları olan bu malların Rusya'ya gittiğini bilmek için roket bilimci olmaya gerek yok. Bunun Almanya'nın çıkarına olmadığı çok açık. Putin'in Batı teknolojisine erişimini sağlar. Hiçbir kısa vadeli kar bu kadar değerli olamaz." ifadelerini kullandı.
Brooks, "Hindistan'ın Almanya'ya petrol ürünleri ihracatı, Ocak-Temmuz 2022'de 37 milyon avrodan 2023'ün aynı döneminde 451 milyon avroya çıkarak yüzde 1127 oranında arttı. Almanya bu ürünleri Hindistan'dan daha yüksek maliyetle satın aldı ve çoğu durumda bunlar Rus ham maddelerinden üretildi." açıklamasını paylaştı.
"AB, gerçekten de Putin'in hayalindeki düşman"
Birmingham Üniversitesi Uluslararası Politika Öğretim Üyesi Prof. Dr. Graham Timmins de Brooks'un bir iletisini paylaşarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Almanya, AB'nin Rusya ile stratejik ortaklığını teşvik etmekten diğer tüm devletlerden daha fazla sorumluydu ve Alman şirket çıkarları tartışmalı bir şekilde bunu baltalamak için en fazlasını yaptı. Şimdi Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarının uygulanması söz konusu olduğunda da benzer bir tablo ortaya çıkıyor."
Robin Brooks, 9 Aralık'ta da şu paylaşımı yaptı:
"AB'nin Orta Asya ve Kafkasya'ya yaptığı ihracata ilişkin veriler çok çılgınca. Örneğin, AB'nin Ermenistan'a ihracatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yüzde 200 arttı. Belli ki bu mallar Erivan'da kalmıyor, Moskova'ya gidiyor ve orada Putin'e yardımcı oluyor. AB, gerçekten de Putin'in hayalindeki düşman.
Brüksel'de neler oluyor? AB'nin Orta Asya ve Kafkasya'ya ihracatı Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yüzde 74 arttı. Orta Asya ve Kafkasya'nın Moskova'ya giden Batı malları için sadece bir ara istasyon olduğu açık. AB neden başka yöne bakmaya devam ediyor?"
Öte yandan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan, Rusya ile gümrük birliği içinde yer alırken, bu durum, AB'den bu ülkelere giden malların daha fazla kontrol ve gümrük vergisi olmaksızın Rusya'ya yeniden satılabileceği anlamına geliyor.
Dünya Haberleri
Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları, küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik konuları kapsar.
Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri
Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim, teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.
Son dakika haberleri, uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri, insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel meselelere odaklanır.
Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta
Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.