Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2498.54
BIST 100
9457.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl'ün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildirdi.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı
21 Haziran 2013 18:00:00
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl'ün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildirdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'ün bakanlığa çağrılarak, Almanya'da yapılan bazı açıklamalardan Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığın iletileceğini söyledi.
Davutoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 28. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Ukrayna'nın Odessa kentinde, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasıyla ilgili TRT ve AA'nın sorularını yanıtladı.
Bakan Davutoğlu, Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu ile telefonda görüştüğünü belirterek, "Dün kendisine bir davet iletildi. Gitmeden önce de görüşmüştüm. Bazı görüşler kendisine ifade edilmiştir. Büyükelçimiz de perspektifimizi yansıtacak şekilde cevaplar verdi" dedi.
"Ayrıca biz de Almanya'da söz konusu olan bazı açıklamalardan büyük rahatsızlık duyuyoruz" diyen Davutoğlu, Almanya'dan gelen bazı açıklamalar dışında Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl'ün de bugün yaptığı bazı açıklamalar olduğunu ifade etti. Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Bu konuda bizim görüşlerimizi ifade etmek ve bu açıklamalarla ilgili tutumumuzu da kendilerine iletmek üzere Alman Büyükelçi de Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımıza biraz önce talimat verdim. Müsteşarımız da Alman Büyükelçi ile bu konuları, Türkiye'yi rahatsız eden bazı açıklamalarla ilgili konuları paylaşacak."
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Alman Büyükelçi Pohl Ankara dışında bulunduğu için Dışişleri Bakanlığı'na Büyükelçilikte Pohl'den sonra en yetkili diplomatın gitmesi bekleniyor.
"Bir blokaj olacağı bilgisi bize de ulaştı"
Davutoğlu, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde yeni bir fasıl açılmasına rezerv konulmasına ilişkin olarak "Günü belli, açılma saati belli bir durumdan bahsediyoruz. Bir anda geçen hafta fasılla ilgili bazı teknik gerekçeler öne sürülerek, ama siyasi bir intiba da vererek bir blokaj olacağı bilgisi bize de ulaştı" dedi.
"Hollanda rezerve karşı"
Konuyla ilgili önemli ülkelerin, katkıda bulunabilecek veya kaygı beyan etmesi muhtemel dışişleri bakanları ile tek tek görüştüğünü ifade eden Davutoğlu, aralarında Hollanda Dışişleri Bakanının da bulunduğu bazı mevkidaşlarının böyle bir rezerve karşı olduklarını belirttiklerini aktardı. Davutoğlu, "Son iki toplantıda, COREPER toplantısında, anladığımız kadarıyla bir ülkenin bu konuda bazı teknik gerekçeler göstererek rezervleri var" dedi.
Davutoğlu, konuyu ilgili ülkenin dışişleri bakanıyla da görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkelerin tek tek tutumları bizim için önem taşıyor. Türkiye her zaman Avrupa değerleri içinde objektif eleştirilere açık olmuştur. Her zaman vakar ve olgunluk içinde de bu eleştirilere mukabil cevaplar vermiş bir ülkedir. Ancak herhangi bir şekilde konuyla ilişkisiz hususlar irtibatlandırılarak Türkiye-AB ilişkililerinde bir sıkıntı doğuracak şekilde mazeretlerle bu faslın açılmasının engellenmesi hiçbir şekilde kabul edilemez."
Türkiye'nin tek tek ülkelerin tutumlarını gözlemlediğini ifade eden Davutoğlu, "Kimlerin ne tutum aldığı bizim bundan sonra atacağımız adımlarda da ikili ilişkiler bağlamında da bir önem taşır. Dostane bir şekilde son derece yapıcı yaklaşım içinde olanlar da oldu. Eleştirel yaklaşsalar bile yapıcı yaklaşanlar oldu. Ama bütün bu ortamdan hareketle, Türkiye-AB ilişkilerini de durduracak şekilde tavır alan ülkelerle ilgili de tabii biz kendi bakış açımızı geliştirir ve gerekli adımları atarız" diye konuştu.
"Tavır alacak ülkeleri değerlendiririz"
Davutoğlu, AB ile bütün olarak atılacak adımların ayrıca değerlendirileceğini kaydetti ve "Ama her şeyin hazır olduğu bilindiği bir ortamda bir şekilde oluşturulan bir uluslararası kamuoyu üzerinden Türkiye'ye şu veya bu şekilde tavır almaya yönelecek ülkeleri de ayrıca değerlendiririz" ifadesini kullandı.
İyi niyetli eleştiri ya da görüş beyanının ötesine giden ve Türkiye'de bir kaos varmış havası yaratmaya dönük açıklamalara da tepki gösteren Davutoğlu, "Herkesin bu dönemde soğukkanlı bir şekilde davranması elzemdir. Ama bizden soğukkanlılık bekleyenler kendileri de bu soğukkanlı tutum içinde olmalıdırlar" dedi.
Almanya'da, Büyükelçi Karslıoğlu'nu çağırmıştı
Almanya da Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.
Dışişleri Bakanı Sözcüsü Andreas Peschke, görüşmenin bugün öğle saatlerinde gerçekleşeceğini açıklamıştı.
Pesche, büyükelçinin bakanlığa çağrılmasına gerekçe olarak son günlerde Türk hükümetinden gelen açıklamaları göstererek, son 24 saat içinde yapılan açıklamalardan duyulan rahatsızlığın iletileceğini belirtmişti.
Pesche ayrıca, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde bazı fasıllardaki blokajın devam ettiğini ancak bu konuda sadece Almanya'nın değil farklı AB üyesi ülkelerin de aynı tutumda olduğunu aktarmıştı.