Almanya'da Ukraynalı mültecilere verilen sosyal yardım tartışılmaya başlandı
Hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FPD) Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Ukrayna'dan gelen mültecilere verilen sosyal yardımın azaltılmasını istedi.
Ukrayna'dan Almanya'ya gelen mültecilere ilerleyen dönemde, "Bürgergeld" (vatandaşlık parası) olarak bilenen sosyal yardım yerine İltica Yasası kapsamında sağlanan yardımın ödenmesini isteyen Djir-Sarai, "Her yerde iş gücü açığımız var; örneğin gastronomide, inşaatta veya bakım sektöründe. Artık vergi ödeyenlerin parası işsizliği finanse etmek için kullanılmamalı, bunun yerine insanların iş bulmasını sağlamalıyız." dedi.
Brandenburg Eyaleti İçişleri Bakanı Michael Stübgen de "vatandaşlık parası" sosyal yardımın Ukraynalı mültecilerin Almanya'da işe başlamasını durdurduğunu söyledi.
Stübgen, ülkesi için savaşmayarak Almanya'ya gelen Ukraynalı erkeklere verilen sosyal yardımı da eleştirerek, "Ukrayna'yı mümkün olan en iyi şekilde desteklemekten bahsetmek, aynı zamanda asker kaçağı Ukraynalılara para vererek desteklemek, bu birbirine uymuyor." ifadesini kullandı.
Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da Alman hükümetinin savaştan kaçan Ukraynalılara ülkeye geldiklerinde hemen "vatandaşlık parası" sağlanmasına ilişkin kararın yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Ülkede "asker kaçağı" Ukraynalılara yönelik tutumun değişmesini isteyen Herrmann, Almanya'nın Rusya karşı Ukrayna'yı destekleyip, aynı zamanda askerlik yapmaya yükümlü olanları, koşulsuz sosyal yardım sağlayarak Almanya'ya gelmelerinin teşvik edilemeyeceğini kaydetti.
Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Milletvekili Martin Rosemann ise "vatandaşlık parasının" Ukraynalı mültecilerin çalışmasını engellediğine ilişkin iddianın yanlış olduğunu savunarak, Ukraynalı mültecilerin, "vatandaşlık parası ve İş Bulma Kurumunun çalışmaları sayesinde iş piyasasına dahil edilebildiklerini söyledi.
Rosemann, bir kişinin asker kaçağı olup olmadığına karar vermenin Alman makamlarının görevi olamayacağını ifade etti.
Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler Bakanı Andreas Philippi de "vatandaşlık parasının" kesilmesinin kısa vadede Ukrayna'ya daha fazla asker sağlayıp sağlamayacağının Almanya'da nesnel bir şekilde tartışılması gerektiğini kaydetti.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de hükümetin Ukraynalı mültecilere vatandaşlık parası yerine İltica Yasası Kapsamında sosyal yardım verileceğine ilişkin bir planı bulunmadığını ifade etti.
Almanya İçişleri Bakanlığına göre ülkede büyük çoğunluğu kadın, genç ve çocuk olmak üzere 1,17 milyon Ukraynalı yaşıyor. Ülkede yaşayan 18-60 yaşlarındaki erkeklerin sayısı da yaklaşık 260 bin olduğu belirtildi.
Ukraynalı mültecilere Avrupa Birliği'nin (AB) geçici koruma mekanizması kapsamında Almanya'ya geldiklerinde oturma izni veriliyor. Ukraynalılar, Almanya'da oturma iznine sahip olduklarında daha düşük olan İltica Yasası kapsamında ödenen yardım yerine "vatandaşlık parası" almak için başvuruda bulunabiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.