Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.72
Gram Altın
2961.22
BIST 100
9680.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanya'da Rusya'ya İHA parçaları satan kişi tutuklandı

Almanya'da askeri teçhizatta kullanılan elektronik parçaları Rusya'ya sattığı iddia edilen Alman-Rus vatandaşı Waldemar W. tutuklandı.
Almanya'da Rusya'ya İHA parçaları satan kişi tutuklandı
29 Ağustos 2023 15:51:06
Almanya'da askeri teçhizatta kullanılan elektronik parçaları Rusya'ya sattığı iddia edilen Alman-Rus vatandaşı Waldemar W. tutuklandı.

Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada, Waldemar W’nin Almanya'nın batısındaki şirketi aracılığıyla Ocak 2020-Mart 2023 döneminde 26 kez Rusya'da askeri teçhizat ve aksesuar üreten bir şirkete toplam 715 bin avro değerinde parça sattığı belirtildi.

Rusya'ya parça satıyorlar

Açıklamada, Waldemar W'nin uluslararası elektronik parçaların ticaretine yönelik iki şirketin genel müdürü olduğu ve sattığı parçaların, Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'da uçurduğu "Orlan 10" insansız hava aracında kullanıldığı aktarıldı.

Ambargoyu delmek için Waldemar W’nin elektronik parçaları önce yurt dışından Almanya'ya ithal ettiği kaydedilen açıklamada, ardından da bu parçaları Rusya'da bulunan iki paravan şirkete aktardığı ifade edildi.

Dubai üzerinden gönderdi

Açıklamada, daha sonra paravan şirketlerin, parçaları Rus askeri teçhizat üreticisine gönderdiği ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Waldemar W’nin yurt dışındaki hayali alıcıların yardımıyla malları Dubai ve Litvanya gibi başka ülkeler üzerinden göndermeye başladığı iddia edildi.

Söz konusu elektronik parçaların, Avrupa Birliği'nin 2014 yılında Kırım'ı yasa dışı ilhakı nedeniyle Moskova'ya karşı uyguladığı yaptırımlar kapsamında bulunuyordu.

Rusya'ya yönelik yaptırımların 5 bin 918'i bireylere uygulandı

22 Şubat'tan itibaren Rusya'ya yönelik en çok yaptırım kararı alan ülke, 1.013 yaptırımla İsviçre oldu. İsviçre'yi 1.098 yaptırımla İngiltere, 940 yaptırımla Avrupa Birliği (AB), 931 yaptırımla Fransa ve 838 yaptırımla ABD takip etti.

Rusya'ya yönelik 22 Şubat'tan itibaren Kanada 744, Avustralya 644 ve Japonya 620 yaptırım kararı aldı.

Rusya'ya yönelik yaptırımların 5 bin 918'i bireylere uygulanırken, 924'u kuruluşları, 13'ü gemileri ve 3'ü uçakları hedef aldı.

AB, Rus enerjisinin fişini çekmeyi başaramıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamıştı. Putin'in kararına tepki olarak Batılı ülkeler, 22 Şubat itibarıyla Rusya'ya yönelik ilk yaptırım kararını açıkladı.

Putin, 24 Şubat'ta ise Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.

Ukrayna'ya yönelik saldırının resmen başlamasıyla Batılı ülkeler, Rusya'ya "ağır ekonomik bedel ödetmek" için özellikle finans, enerji ve ulaşımla birlikte ticaret ve bireysel kısıtlamaları da içeren çok sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu. Buna karşın doğal gaz boru hatlarıyla Rusya'ya adeta kelepçelenmiş olan AB, Rusya'dan ithal ettiği enerji ürünlerine yasak getirecek katı yaptırımları uygulamayı, Rus enerjisinin fişini çekmeyi başaramıyor. Bu durum, "AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını finanse ettiğine dair" yıkıcı bir algıya yol açıyor.

rusyayaptirimmmm-bbbb_8e885d7183e3dc9e8f1b40a43ec21ab0.jpg

Rus ekonomisine zarar vermek, Putin ve üst düzey Rus yetkilileri cezalandırmak için tasarlanmış finansal yaptırımlar dikkati çekiyor. Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası'nın 630 milyar dolarlık döviz rezervini kullanmasını engellemek için varlıklarını dondurdu.

Otomotiv üreticilerinden Stellantis ve Volkswagen, tüketici ürünleri şirketi Henkel, gıda şirketleri McDonald's, Coca-Cola ve Starbucks gibi artan sayıda uluslararası şirket de yaptırımlardan sonra Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça'yı Rus güçlerinden 1 Nisan'da geri alan Ukrayna ordusunun, yıkılan binalar ve cesetlerle dolu sokakların yer aldığı bir manzarayla karşılaşmasının ardından 9 AB ülkesi ve ABD, 250'den fazla Rus diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Batılı ülkelerin söz konusu yaptırımlara karşı dost olmayan ülkelerin doğal gaz için rubleyle ödeme yapmaması halinde Rus gazı sözleşmelerinin durdurulacağını açıklayarak karşılık vermişti.

Rus hükümeti, yıl sonuna kadar teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanları başta olmaz üzere 200'den fazla ürünün ihracatını yasakladı. Buna ek olarak, devlet tahvili tutan yabancı yatırımcılara faiz ödemelerini askıya aldı ve Rus şirketlerin Rusya dışından hissedarlara ödeme yapmasını yasakladı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin