Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin "ekonomide dönüşüm" tasarısına SPD'den tepki
FDP yönetim kurulu, 27-28 Nisan tarihlerinde düzenlenecek Olağan Genel Kurulunda oylanması için “Ekonomik dönüşümü hızlandırmak için 12 madde” başlıklı tasarı hazırladı.
Sosyal alanda kısıtlamaların getirilmesini öngören tasarıda 45 yıl çalışanların kesinti olmadan 63 yaşında emekli olmalarına ilişkin düzenlemenin kaldırılması, iş arayanların yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sosyal yardımların kısmen veya tamamen kesilmesi, bürokrasinin azaltılması, gelecek 3 yıl boyunca sosyal yardımlara ilişkin yeni kararlar alınmaması, yenilebilir enerjinin desteklenmesinin kaldırılması ve emeklilerin çalışmasının cazip hale getirilmesi gibi maddeler yer alıyor.
FDP’nin bu tasarısına tepki gösteren koalisyon ortağı SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, ekonomiyi canlandırmak için bir şeylerin yapılması gerektiğine ilişkin taleplerin doğru olduğunu belirterek, “Ancak FDP, zanaatkarların, hemşirelerin veya eğitmenlerin durumunu kötüleştirerek ekonominin iyi olacağına inanıyorsa ciddi bir şekilde yanılıyor.” dedi.
Emek vererek ülkeyi ayakta tutanların sırtından siyaset yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Klingbeil, “Hastanelerde, kreşlerde ya da inşaatlarda 45 yıl boyunca ülkemiz için çalışan herkes kesintisiz emekli maaşı alma hakkına sahiptir. Bu böyle kalacak.” şeklinde konuştu.
-"Çalışanlara hakaret"
SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, FDP’nin tasarısına tepki göstererek koalisyon ortağının planlarını “çalışanlara yönelik hakaret” olarak nitelendirdi.
Kühnert, SPD’nin "ülkenin yatırım bankacılarının hassasiyetiyle yönetilmesine" izin vermeyeceğini belirtti.
SPD Milletvekili Helge Lindh, FDP’nin planlarına şaşırdığını belirterek, “FDP bu konuda ciddiyse, yani uygulamayı düşünüyorsa, o zaman bu tasarı koalisyondan çıkış açıklaması gibi okunuyor.” diye konuştu.
- Muhalefet erken seçim istiyor
Muhalefet partileri ise hükümeti oluşturan partiler arasında devam eden anlaşmazlığı "koalisyonun sonu" olarak nitelendirdi.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, “trafik ışığı koalisyonu" olarak nitelendirilen SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki anlaşmazlığa işaret ederek, “Bu (FDP’nin tasarısı) trafik ışığı koalisyonunun boşanma belgesinden başka bir şey değildir.” ifadesini kullandı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Carsten Linnemann, FDP’nin dürüst olması gerektiğini savunarak, “FDP ya koalisyondan çıkar veya gerekli bazı tedbirleri uygular.” dedi.
Linnemann, FDP’nin tasarıdaki bazı önerilerini Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileriyle gerçekleştirebileceğini belirterek, “Trafik ışığı koalisyonu, harekete geçmek yerine sadece kavga ediyor. Bunun son bulması lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
Sol Parti’den ayrılarak BSW partisini kuran milletvekili Sarah Wagenknecht de, 1 Eylül’de erken genel seçime gidilmesini istedi.
Wagenknecht, Başbakan Olaf Scholz’un meclisten güvenoyu istemesi gerektiğini belirterek, “Trafik lambası koalisyonunun boşanma belgeleri çoktan imzalandı.” diye konuştu.
Ülkenin 2025’in sonuna kadar beklemeye vakti olmadığını ifade eden Wagenknecht, Yeşiller partili Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ile FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner’in çoktan "seçim kampanyası moduna" girdiğini savundu.
2021’in sonunda Başbakan Olaf Scholz liderliğinde kurulan SPD, Yeşiller, FDP koalisyonunda daha önce de enerji alanındaki teşvikler, sosyal yardımlar ve nükleer santrallerin kapatılması gibi birçok konuda koalisyon içi tartışmalar yaşanmıştı. Bu tartışmalar hükümete yönelik toplumsal desteğin gerilmesine sebep olmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.