Almanya'da fabrika siparişleri araba, gemi ve tren talebiyle mayısta yüzde 6,4 arttı
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), mayıs ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı.
Buna göre, ülkede üretilen ürünler için siparişler, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 6,4 artarken, Mayıs 2022'ye göre ise yüzde 4,3 azaldı. Aylık artış Haziran 2020'den bu yana en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu siparişlerde Nisan 2023’de revize olarak yüzde 0,2 artış görülmüştü
Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1,2 artması yönündeydi. Söz konusu siparişlerde Nisan 2023’de revize olarak yüzde 0,2 artış görülmüştü.
Almanya'da mayısta, aylık bazda yurt içi siparişlerde yüzde 6,2 ve yurt dışından siparişlerde yüzde 6,4 artış yaşandı.
Destatis açıklamasında, “Siparişler, motorlu taşıtlar ve motorlu taşıt parçaları imalatında yüzde 8,6 ve gemi, raylı araç, uçak, uzay araçları ve askeri araçlarda yüzde 137 arttı. Bunlar mayısta fabrika siparişlerinde özellikle güçlü bir pozitif etkiye sahip oldu.” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparişler ocak ayına göre yüzde 6,5 ve diğer ülkelerden Almanya'ya gelen siparişler yüzde 6,2 arttı.
Mayısta ara malı üreticilerinin siparişleri aylık bazda yüzde 1,1 düşerken, sermaye malı siparişleri yüzde 12 yükseldi. Tüketim malı üreticilerinin siparişlerinde yüzde 0,8 düşüş görüldü.
Mayısta fabrika siparişlerinde beklentilerin çok üstündeki artış, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da imalat sektöründeki düşüşün hafifliyor olabileceğinin ve ülkenin resesyondan kurtulabileceğinin bir işareti olarak değerlendirildi.
Alman ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak teknik olarak resesyona girmişti. Ülke ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 0,5 daralmıştı.
Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgını sürecinde ortaya çıkan dar boğazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalması ve yüksek enflasyon ortamında tüketicilerin satın alma gücünün düşmesinin sonucu iç talebin durgunlaşmasından olumsuz etkileniyor.
Bundesbank, 16 Haziran’da yayınladığı yarıyıl raporunda ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 küçüleceğini ve enflasyonun ise 2025’e kadar hedefin üzerinde kalacağını öngördü. Banka, ekonominin 2024'te yüzde 1,2 ve 2025'te yüzde 1,3 büyümesini bekliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.