Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanya'da kabus gibi seçim

Başbakan Merkel'in partisi yüzde 33'le seçimi kazansa da asıl sürpriz II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez parlamentoya giren aşırı sağcı AfD'den geldi. Sandıkta ağır yenilgi alan Sosyal Demokratlar ise artık büyük koalisyonun bittiği ifade etti.
Almanya'da kabus gibi seçim
25 Eylül 2017 11:09:00
Başbakan Merkel'in partisi yüzde 33'le seçimi kazansa da asıl sürpriz II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez parlamentoya giren aşırı sağcı AfD'den geldi. Sandıkta ağır yenilgi alan Sosyal Demokratlar ise artık büyük koalisyonun bittiği ifade etti.

AfD'ye oy veren seçmenlerin yüzde 35'i ilk kez sandığa gitti. Merkez partilerin seçime katılımı artırma çağrısı bile Nazilerin yürüyüşünü engelleyemedi!

HİTLERİN MALİYE BAKANININ TORUNU KUTLAMALARA KATILDI

Hitler'in maliye bakanı Lutz von Krosigk'in torunu Beatrix von Storch, AfD'lilerle birlikte kutlamalara katıldı.

Almanya, belki de tüm Avrupa tarihini etkileyecek bir seçimi geride bıraktı. Sabah saatlerinde açıklanan geçici resmi sonuçlara göre Neo-Nazi parti Almanya için Alternatif (AfD) parlamentoya girmeyi başardı.

72 YIL SONRA PARLAMENTODALAR

Yüzde 12,6 oya ulaşan ve üçüncü sırayı alan AfD, ülkede II. Dünya Savaşı'ndan bu yana parlamentoya giren ilk Nazi partisi oldu.

Öyle ki, seçimi yüzde 33'le kazanan Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) zaferi bile gölgede kaldı. Merkel seçimi kazansa da yüzde 9'a yakın oy kaybetti ve 1949'dan bu yana sağ muhafakar blok en kötü sonuca imza attı.

SOSYAL DEMOKRATLAR DA AĞIR KAYIP

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) de sandıkta ağır darbe yedi. Oyları yüzde 20'ye kadar düşen sosyal demokratlar, artık hükümette yer almayacaklarını ve muhalefete geçeceklerini ilan etti. SPD'nin bir önceki seçime göre oyları yüzde 5 düştü.

ZAFER Mİ KABUS MU?

Seçim sonuçlarını geniş şekilde işleyen Alman gazetelerinden Bild, ''Başbakan'ın kabus gibi zaferi' manşetini attı. Bild, Başbakan Merkel'in elinde koalisyon için 'Jamaika' olarak adlandırılan CDU, FDP ve Yeşiller koalisyonu seçeneğinin bulunduğunu yazdı.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin başlığı 'Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar için tarihi kayıp' oldu.

Tagesspiegel gazetesi ise, 'Merkel için acı zafer-AfD üçüncü büyük güç' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

Die Welt, seçim sonuçlarını 'Birlik partileri güçlü kayıpta, SPD rekor düşüşte, AfD ise üçüncü büyük güç' başlığıyla gördü.

MERKEL'E YİNE KOALİSYON YOLU GÖRÜNDÜ

Zafer konuşmasında kendilerine hükümeti kurma görevi verildiğini belirten Şansölye Merkel, koalisyon kurmak için iki partinin kapısını birden çalmak zorunda. Jamaika koalisyonu için ilk aday, bir önceki seçimde yüzde 4,8 ile baraja takılan Hür Demokrat Pati (FDP). FDP, dün yüzde 10,7'ye ulaşarak sandıktan dördüncü parti çıkmayı başardı.

Yüzde 9,2 alan Sol Parti ile yüzde 8,9 oy alan Yeşiller, diğer koalisyon alternatifleri.