Almanya Tayvan Boğazı'ndaki durumdan endişe duyuyor
Sasse, başkent Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un 13-18 Nisan tarihlerinde Çin, Güney Kore ve Japonya’yı ziyaret edeceğini belirtti.
Baerbock’un Çin’de mevkidaşı Çin Gang ile görüşeceğini aktaran Sasse, burada yapılacak görüşmelerin odağında ikili ilişkilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’deki insan hakları durumu ve iklim krizinin yer alacağını anlattı.
Sözcü Sasse, Baerbock'un 15 Nisan'da Güney Kore'ye ve 16 Nisan'da Japonya'ya geçeceği ve burada 18 Nisan'a kadar düzenlenecek G7 Dışişleri Bakanları Toplantısına katılacağı bilgisini paylaştı.
Sasse, Çin'deki görüşmelerde Tayvan Boğazı’ndaki durumun da ele alınacağını ifade ederek, “Tayvan Boğazı'ndaki durumdan büyük endişe duyuyoruz. Bölgedeki tüm taraflardan istikrar ve barışa katkıda bulunmalarını bekliyoruz." dedi.
Bunun Çin için de geçerli olduğunu vurgulayan Sasse, askeri tehditlerin bu amaca ters düştüğü ve bunun daha ziyade istenmeyen askeri çatışma riskini artırdığı izlenimini taşıdıklarını belirtti.
Sasse, bölgedeki tüm partnerlere Tayvan Boğazı’nda tansiyonu düşürme çağrısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ABD ile ilişkiler ve Tayvan konusunda yaptığı açıklamalar
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sasse, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 5 Nisan'da Çin'e yaptığı 3 günlük ziyaretin dönüşünde uçakta, medya kuruluşu Politico ve Les Echos gazetesine ABD ile ilişkiler ve Tayvan konusunda yaptığı açıklamalara doğrudan cevap vermekten kaçındı.
Yabancı devlet ve hükümet başkanlarının söylediklerine ilişkin genellikle yorum yapmadıklarını ifade eden Sasse, Almanya'nın Fransa ile, bölgede kurallara dayalı düzenin, özgürlük ve istikrarın korunması konusunda yoğun bir şekilde ilgilendiklerini belirtti.
Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor
Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.
Çin, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'deki ziyaretinden bu yana, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırmış, Tayvan Boğazı'nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları düzenli hale getirmişti.
Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde fiili abluka oluşturan askeri tatbikatlar düzenlerken, gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlarda Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.