Almanya Cumhurbaşkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini ziyaret etti
Resmi temaslar için Türkiye'de bulunan Steinmeier, Anıtkabir ziyaretinin ardından DTCF'ye geldi.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, burada Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ile öteki ilgililer tarafından karşılandı.
Rektör Prof. Dr. Ünüvar, konuk Cumhurbaşkanına DTCF'yi gezdirip, okul hakkında bilgi verdi. Frank-Walter Steinmeier, DTCF'nin mimarı Alman Bruno Taut'un çalışmalarının yer aldığı Farabi Salonu Fuayesi'ndeki sergiyi gezdi.
Frank-Walter Steinmeier, Mustafa Kemal Atatürk'ün davetiyle Almanya'dan Türkiye'ye gelen Alman bilim adamları üzerine öğretim üyeleriyle sohbet etti.
Konuk heyete bilgi veren Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye'nin, 1930'lu yıllarda Almanya'yı terk etmek zorunda kalan birçok bilim insanına kucak açtığını, 100 kadar bilim insanı, mimar ve mühendisin Ankara'ya geldiğini söyledi.
Bu bilim insanlarının Ankara Üniversitesi bünyesinde vazife yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünüvar, "Dil ve Tarih-Coğrafya, Siyasal Bilgiler, Tıp, Ziraat, Veteriner ve İlahiyat fakültelerinde pek çok Alman bilim insanı görev yaptı. Bu bilim insanları, Ankara Üniversitesinde çok değerli katkılar sağladılar. Hepsine şükran borçluyuz." dedi.
Bu bilim insanlarından birinin Alman mimar Bruno Taut olduğunu belirten Prof. Dr. Ünüvar, şunları söyledi:
"Bruno Taut, 1936 yılında Ankara'ya geldi ve içinde bulunduğumuz Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin çizimini yaptı. Kısa zamanda binanın inşaatına başlandı. 1941 yılında bu bina bitti. Taut, maalesef binanın bitişini göremedi. Biz, Yahudi asıllı Bruno Taut'un hatırasını yaşatmak için 2022'de onun adına bir anıt yaptık. Bugün maalesef özellikle Gazze'deki vahşete sesini çıkartan bilim insanlarının alanlarının daraldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu vahşete ses çıkarttığı için alanı daralan bilim insanlarına Türkiye'nin kapılarının açık olduğunu söylemişti. Ankara Üniversitesi olarak bizim de 90 yıl önceki gibi kapımızın ve gönlümüzün o bilim insanlarına açık olduğunu söylemek isterim."
Konuk Cumhurbaşkanı, DTCF bahçesinde Bruno Taut anısına yapılan anıtı da ziyaret ettikten sonra fakülteden ayrıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.