Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanya Cumhurbaşkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini ziyaret etti

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini (DTCF) ziyaret etti.
Almanya Cumhurbaşkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini ziyaret etti
24 Nisan 2024 14:06:07
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini (DTCF) ziyaret etti.

Resmi temaslar için Türkiye'de bulunan Steinmeier, Anıtkabir ziyaretinin ardından DTCF'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, burada Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ile öteki ilgililer tarafından karşılandı.

Rektör Prof. Dr. Ünüvar, konuk Cumhurbaşkanına DTCF'yi gezdirip, okul hakkında bilgi verdi. Frank-Walter Steinmeier, DTCF'nin mimarı Alman Bruno Taut'un çalışmalarının yer aldığı Farabi Salonu Fuayesi'ndeki sergiyi gezdi.

Frank-Walter Steinmeier, Mustafa Kemal Atatürk'ün davetiyle Almanya'dan Türkiye'ye gelen Alman bilim adamları üzerine öğretim üyeleriyle sohbet etti.

Konuk heyete bilgi veren Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye'nin, 1930'lu yıllarda Almanya'yı terk etmek zorunda kalan birçok bilim insanına kucak açtığını, 100 kadar bilim insanı, mimar ve mühendisin Ankara'ya geldiğini söyledi.

Bu bilim insanlarının Ankara Üniversitesi bünyesinde vazife yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünüvar, "Dil ve Tarih-Coğrafya, Siyasal Bilgiler, Tıp, Ziraat, Veteriner ve İlahiyat fakültelerinde pek çok Alman bilim insanı görev yaptı. Bu bilim insanları, Ankara Üniversitesinde çok değerli katkılar sağladılar. Hepsine şükran borçluyuz." dedi.

Bu bilim insanlarından birinin Alman mimar Bruno Taut olduğunu belirten Prof. Dr. Ünüvar, şunları söyledi:

"Bruno Taut, 1936 yılında Ankara'ya geldi ve içinde bulunduğumuz Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin çizimini yaptı. Kısa zamanda binanın inşaatına başlandı. 1941 yılında bu bina bitti. Taut, maalesef binanın bitişini göremedi. Biz, Yahudi asıllı Bruno Taut'un hatırasını yaşatmak için 2022'de onun adına bir anıt yaptık. Bugün maalesef özellikle Gazze'deki vahşete sesini çıkartan bilim insanlarının alanlarının daraldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu vahşete ses çıkarttığı için alanı daralan bilim insanlarına Türkiye'nin kapılarının açık olduğunu söylemişti. Ankara Üniversitesi olarak bizim de 90 yıl önceki gibi kapımızın ve gönlümüzün o bilim insanlarına açık olduğunu söylemek isterim."

Konuk Cumhurbaşkanı, DTCF bahçesinde Bruno Taut anısına yapılan anıtı da ziyaret ettikten sonra fakülteden ayrıldı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin