Almanya Başbakanı Scholz'dan Çinli otomobil üreticilerine "adil rekabet" çağrısı:
Scholz, Şangay'da Tongji Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Çin'de Alman otomobil şirketlerinin yatırımlarına değinen Scholz, "Her zaman açık olması gereken tek şey, rekabetin adil olması gerektiğidir." ifadesini kullandı.
Adil rekabetle aşırı üretimin olmayacağını ve telif haklarının zarar görmeyeceğini aktaran Scholz, Alman şirketlerin pazara tam erişimi, lisanslar, fikri mülkiyetin korunması ya da yasal kesinlik konularında Çin'den taleplerinin devam ettiğini dile getirdi.
Çin'den gelen rekabet konusunda korkuya gerek olmadığını yineleyen Scholz, Japon ve Kore otomobillerinin Alman pazarına girdiğinde tüm pazarı ele geçirebileceklerine yönelik değerlendirmeleri hatırlattı.
Olaf Scholz, "Artık Almanya'da Japon arabaları var, Japonya'da da Alman arabaları var. Aynı şey Çin ve Almanya için de geçerli." dedi.
İş dünyası heyetiyle gerçekleştirdiği ziyarette Scholz, Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kurumların güçlendirilmesi konusunda da çağrıda bulundu.
Scholz, dün ayrıca Alman otomobil tedarikçisi Bosch'un Chongqing'deki hidrojen yakıt hücresi tesisini ziyaret etti.
Başbakan Scholz, 3 günlük Çin ziyaretinin ilk durağı olan Çongçing kentinde çeşitli temaslarda bulundu. Ardından Şanghay'a geçen Scholz'un, ziyaretin son gününde Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi bekleniyor.
Scholz, 2021 sonlarında göreve başlamasından bu yana Çin'e ikinci ziyaretini yaptı, önceki ziyaretini Kasım 2022'de gerçekleştirmişti.
- Almanya, Çin'in küresel ekonomiye açılmasından en çok yararlanan ülkelerden
Berlin, Çin'i ekonomik ve sistemik bir rakip olarak görüyor. İhracat ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan Almanya, yıllardır Çin'in küresel ekonomiye açılmasından en çok yararlanan ülkelerden biri konumunda bulunuyordu.
Alman otomobilleri ve makineleri, Çin'de yoğun talep görüyor. Çin'e yapılan ihracat, son 12 yılda Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası en uzun ekonomik büyümesini desteklerken, Çin, 2016'da Almanya'nın en büyük ticaret ortağı oldu. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi 271 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Alman kamuoyu, son dönemde Rusya'ya olan enerji bağımlılığının enerji kriziyle sonuçlanmasının ardından Çin'e olan ekonomik bağımlılığı tartışıyor.
Almanya'nın Çin'e bağımlılığı dış ticaret, tedarik zincirleri veya büyük pazar konusunda dikkati çekiyor. Almanya'nın elektrikli otomobiller için önemi giderek artan lityum bataryalar ve nadir toprak elementler gibi ham maddelerde bile Çin'e güçlü bir ithalat bağımlılığı olduğu görülüyor.
Alman otomotiv üreticileri Volkswagen, Daimler ve BMW gelirlerinin yüzde 30'undan fazlasını Çin'de elde ediyor.
Çin'in devlet sübvansiyonları gibi ticari uygulamaları ve Pekin'in Rusya'ya verdiği destek gibi konularda artan anlaşmazlıkların, iki küresel ekonomi arasındaki ticari ilişkilere zarar vereceği belirtiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.