Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanların Kerkük oyunu

Irak'ın Kerkük İl Meclisi'nin tek taraflı kararıyla resmi kurum ve kuruluşlara Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının asılması, akıllara Almanların geçmişteki Kerkük oyunlarını getirdi.
Almanların Kerkük oyunu
30 Mart 2017 10:24:00
Irak'ın Kerkük İl Meclisi'nin tek taraflı kararıyla resmi kurum ve kuruluşlara Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının asılması, akıllara Almanların geçmişteki Kerkük oyunlarını getirdi.

KORAY TAŞDEMİR/İSTANBUL

Alman ekolünün dünyada yeniden dirildiğine yönelik iddiaları ile gündeme gelen Ortadoğu Araştırmacısı Dr. Abdullah Manaz, Almanların geçmişte, Kürdistan bölgesiyle ilgilerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Almanların Kürdistan ilgisinin temel sebebinin petrol olduğunun altını çizen Manaz, "II. Dünya Savaşı öncesinde bölgede, Kerkük petrollerini Akdeniz'e taşıyan iki önemli boru hattı vardı. Kerkük'ten çıkan ana hat, Hadisa'da ikiye ayrılıyor, birisi Suriye üzerinden Lübnan'ın kuzeyindeki Trablus'a ulaşıyor, diğeri ise Rutba, Ürdün, Filistin üzerinden Hayfa'da Akdeniz'e kavuşuyordu. Savaşa giden süreçte, Almanya bir yandan İngiltere'nin egemenliğini kırmak, diğer yandan da enerji kaynaklarını ele geçirmek için bu bölgede operasyonlar gerçekleştirdi" dedi.

Kerkük'ü İngilizlere kaptırmak istemediler

1942 yazında Hitler'in İran ve Irak üzerinden Ortadoğu'yu işgal planı çerçevesinde Müller ve Şeyh Mahmut ile yeniden ilişki kurduğunu belirten Manaz, "Müller'in amacı Alman orduları gelene kadar Kerkük petrol bölgesini korumak ve İngilizlerin eline geçmesini engellemekti. 22-27 Mar 1943'te Berlin'de yapılan eğitimde, Kürt Etnolojisi, Kabile Gelenekleri ve Çöl Tıbbı gibi konularda dersler verilmişti. Kürtçe tercümanları Kürtçülüğü ile tanınan Raşid Remzi idi. Ancak plan hata verdi ve 1943 yazında Operasyon grupları hedeflenen bölgeden 220 kilometreye kadar uzak alanlara indirildiler. Bir grup 81 kilometre yürüyerek veya eşekler üzerinde Raşid Remzi'nin Erbil'deki köyüne gittiler ancak Irak polislerince yakalandılar" ifadelerini kullandı.

Alman casustan paçavra tasarımı

Sarı yeşil ve kırmızı renkleri içeren Kürt Paçavrası'nın Alman casusu Gottfried Müller tarafından tasarlandığını ifade eden Manaz, "Mahmut ve ekibi, Kırım üzerinden operasyona gitmeden hemen önce Müller, Remzi'nin gönlünü almak ve operasyona tam katkı vermesini sağlamak için Alman bayrağına benzer bir Bayrak tasarladı. Bu tasarımda, Alman bayrağındaki Siyah renk, yeşil renkle değiştirildi. Müller'in Raşid Remzi'ye hediye ettiği bu bayrak sonraki yıllarda da kullanmaya devam etti" dedi. Manaz, bundan sonra Müller'in, Kürdistan'da yeni bir Kürt Ulusal Partisi kurulmasına yardım edeceğini ifade ederek konuşma yaptığını dile getirdi.

Ermenilerin kimlik değişimi

Manaz, bugünkü Kürt Paçavrası'nına ilişkin bir başka tarihçeden de söz ederek bu tarihçenin ise Ermeni temeline dayanmasına dikkat çekti. Birçok Ermeni'nin Kürt kimliğine girmek suretiyle bölgede kaldıklarını hatırlatan Manaz, " Bu çerçeveden hareketle Büyük Ermenistan ile Büyük Kürdistan planları aynı hedefte ve ortak bir haritada birleşmektedir. Günümüz kaynaklarında bugünkü paçavraya ilişkin daha erken bir tarihe ait açıklamalarda, bunun Khoybun Kürt grubunun 1931 yılındaki Ağrı Dağı İsyanı'nda kullandığı belirtilir" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin