Dolar (USD)
34.05
Euro (EUR)
37.96
Gram Altın
2819.33
BIST 100
9729.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Almanya savaşa hazır değil

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin olası bir savaşa ancak uzun yıllar sonra hazır olabileceği açılandı.
Almanya savaşa hazır değil
10 Eylül 2024 14:35:32
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin olası bir savaşa ancak uzun yıllar sonra hazır olabileceği açılandı.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından hazırlanan "Avrupa ve Almanya'nın Rusya'ya karşı yavaş silahlanması" başlıklı rapor, Almanya'nın savunma alanında ciddi bir zayıflık yaşadığını ortaya koydu. Raporda, Almanya'nın olası bir savaşa ancak uzun yıllar sonra hazır olabileceği ve Rus tehdidine karşı yavaş silahlandığına dikkat çekildi.

15_fe84c88546919cc4fa4cdca2890c602b.jpg

Savunma harcamaları yetersiz

Raporda, Almanya'nın askeri kapasitesinin Rusya'ya karşı giderek gerilediği ve koalisyon hükümetinin savunma harcamalarının yetersiz olduğu belirtildi. Bu hızla devam edildiğinde, Almanya’nın 2004 yılındaki askeri stoklarına ulaşmasının neredeyse 100 yıl süreceği vurgulandı. Örneğin, Almanya 2004'te sahip olduğu savaş uçağı, tank ve topçu obüs stoklarına ancak onlarca yıl sonra tekrar ulaşabilecek.

NATO için ciddi bir tehdit

Rapora göre, Rusya'nın önemli silah sistemlerindeki üretim kapasitesini büyük ölçüde artırdığı belirtiliyor. Rusya’nın savaş uçağı, tank ve uzun menzilli hava savunma sistemlerinin üretimini hızlandırdığı, insansız hava araçları kapasitesini 6 katına çıkardığı ve NATO için ciddi bir tehdit oluşturan süpersonik füzeleriyle dikkat çektiği vurgulanıyor.

Yeterli silahlanma hızını yakalayamadı

Araştırma ekibinin başkanı Guntram Wolff, Rusya'nın NATO için giderek büyüyen bir güvenlik riski olduğunu ve Almanya'nın caydırıcılık için yeterli silahlanma hızını yakalayamadığını belirtti. Wolff, Almanya’nın savunma harcamalarının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın en az yüzde 2’sine çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Kiel Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick ise hükümetin savunmadaki söylemlerinin "boş laftan" öteye geçmediğini eleştirerek, Almanya'nın yılda en az 100 milyar avroluk bir savunma bütçesine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Schularick, Rusya’nın Ukrayna savaşını kazanamayacağını anladığında barışın geleceğini, bunun için ise Avrupa’nın inandırıcı askeri yeteneklere sahip olması gerektiğini belirtti.