Alman devinden flaş Türkiye hamlesi
Türkiye'nin rüzgar teknolojileri alanında tarihi adımı olan YEKA rüzgar yarışması dünya basınında geniş yankı buldu. Alman basın organı Deutsche Welle haberi "Alman hükümetinin Türkiye'ye yatırım yapılmaması çağrısı, dünya devi Siemens'i korkutmadı" spotu ile paylaştı
NEW YORK TIMES BERAT ALBAYRAK'TAN PAYLAŞTI
Alman basınının yanı sıra ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times da ihaleyi Siemens'in kazanmasını paylaştı. Almanya ile Türkiye arasındaki son dönemde gerilen ilişkilere atıfta bulunan gazete, ihale haberini Bakan Albayrak'ın "Sonuç, iki ülke ilişkilerine önemli katkıda bulunacak" sözü ile paylaştı.
DÜNYA BASININDA BÜYÜK YANKI BULDU
İhale sonucu dün gün boyunca dünyanın farklı ülkelerinde önemli basın kuruluşları tarafından da paylaşıldı. Japonya'nın en önemli ekonomi gazetelerinden Nihon Keizai Shimbun ihale sonucunu, "Türkiye'nin dün tamamı 1 milyon kilovat gücündeki rüzgar enerjisi santrali yapım ve işletme projesi ihalesinde Alman Siemens'in liderlik ettiği konsorsiyumun en düşük teklifi vererek ihaleyi kazandığını açıkladı. Siemens, Türkiye içinde yeni türbin tesisi kuracak. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak anlaşmayı 'İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine hizmet eden bir proje' olarak yorumlayarak anlaşmanın Almanya ile ilişkilere katkı sağlayacağını belirtti" ifadeleri ile Japon kamuoyuna yansıttı.
AJANSLAR SON DAKİKA GEÇTİ
Londra merkezli Reuters haber ajansı da haberi tüm dünyadaki abonelerine, "Türkiye, NATO müttefiki ile arasında genişleyen diplomatik ihtilafı ayrı tuttuğunun işareti olarak 1 milyar dolarlık rüzgar enerjisi projesinde Alman Siemens'i seçti" ifadeleri ile duyurdu. Reuters da, Albayrak'ın sonucun iki ülke arasındaki ilişkilere önemli bir katkı sağlayacağına ilişkin değerlendirmesine vurgu yaptı.
FİYATLAR ABD'DEN UCUZ
YEKA ihalesini kazanan konsorsiyumun bir ayağının da Almanya'nın küresel anlamdaki en büyük firmalarından Siemens'in olduğuna dikkati çeken Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
''ABD Enerji Bilgi İdaresi EIA, ABD'de 2022 yılında devreye girecek bir rüzgar türbininin üretim maliyetinin 4.3-7.6 cent/kWh aralığında olacağı beklentisini açıkladı. Ağırlıklı ortalaması 5.6 cent/kWh. ABD'de rüzgar enerjisine yönelik vergi istisnası dikkate alındığında bu aralık 3.2-6.4 cent/kWh.
Bunlar üreticiye olan maliyet rakamları. Bu rakamları Türkiye'deki ihale sonucu ortaya çıkan 3.48 cent/kWh fiyatıyla karşılaştırdığımızda Türkiye'de rüzgar enerjisinin ABD'den ucuz olacağını söyleyebiliriz. Bu ekonomik realite Türkiye'deki rüzgar türbini üretimine uluslararası ilgiyi de beraberinde getirecektir.''
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.